AKT:n Piirainen väläyttää suurmarsseja Sipilän työllisyyspolitiikkaa vastaan

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT väläyttää suuria yhteisiä mielenosoituksia hallituksen työllisyyspolitiikasta. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esitys työttömyysturvalain muuttamisesta on tällä haavaa lausuntokierroksella.

Keskusjärjestö SAK tulee omassa lausunnossaan vastustamaan lainmuutoksia, joita on julkisuudessa arvosteltu muun muassa työttömien pakottamisesta tehtailemaan työhakemuksia. Kirjallinen protesti ei kuitenkaan ole tarpeeksi, katsoo jäsenliitto AKT:n valtuustossa tiistaina puhunut puheenjohtaja Marko Piirainen.

− Jos todella haluamme, että lausuntokierroksen jälkeen pohjaesitys vedetään pois tai siihen tehdään oleellisia muutoksia, se edellyttää syyskuun 2015 mukaista poliittista mielenilmausta maan hallituksen toimia vastaan. Mikään muu ei nyt riitä.

Vuoden 2015 suurmielenosoituksissa protestoijat kokoontuivat ympäri Suomea ja esimerkiksi Helsingin Rautatientorin mielenilmaukseen tuli noin 30 000 ihmistä. Hallitusta vastaan suunnatut laajat työnseisaukset maksoivat kansantaloudelle elinkeinoelämän arvion mukaan 100 miljoonaa euroa.

Marko Piirainen
Marko PiirainenPetteri Paalasmaa / AOP

Marko Piiraisen mielestä heikennyksiä kertyy nyt jo toteutettujen päälle. Työttömyysturvan kestoa on lyhennetty ja jo hyväksytyssä työelämäkokeilussa maksetaan normaalipalkan sijaan työttömyystukea.

− Kysymyksessä on puhdas orjatyön malli 2.0. Pitkäaikaistyöttömyydestä kärsiviä ihmisiä hyväksikäytetään ja näin mahdollistetaan laillisesti halvemman työvoiman käyttö sekä saatetaan yritykset keskenään eriarvoiseen kilpailuasemaan, Piirainen sanoi.

Ärhäkkyydestä ja lakkoherkkyydestä tunnettu AKT jättäytyi poikkeuksellisesti ulos kikystä eli kilpailukykysopimuksesta, jolla Sipilän hallitus on pyrkinyt rajaamaan suomalaisen työvoiman kustannuksia työnantajille. Puheenjohtaja Marko Piirainen pitää hallituksen uudistuksia jopa kikyn vastaisina.

− Jos AKT olisi kikyssä mukana, työttömyysturvaan tehtävä sopimusrikkomus aiheuttaisi luonnollisesti sen irtisanomisen, hän sanoi puheessaan.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and