Esirippu laskeutui: liki 150 vuotta toiminut amerikkalaissirkus lopetti

Kuuluisa amerikkalainen Ringling Brothers ja Barnum & Bailey -sirkus on lopettanut toimintansa. Kiertävä sirkus esitti viimeisen esityksensä sunnuntaina New Yorkissa.

Ringling Brothers perustettiin 1880-luvulla; Barnum & Baileysin edeltäjä puolestaan 1870-luvulla. Vuonna 1919 nämä kaksi sirkusta yhdistyivät. Sirkus markkinoi viimeistä esitystään "maailman näyttävimpänä show'na".

Ringling Brothersista kehittyi historiansa aikana yhdenlainen instituutio. Kiertävällä sirkuksella on ollut vakiintunut kävijäkunta, ja monet esiintyjistä ovat kolmannen tai jopa neljännen polven sirkustaiteilijoita.

Perinteinen, kiertävä sirkus on vaikeuksissa. Viime vuosina monet muutkin nimekkäät amerikkalaissirkukset ovat joutuneet lopettamaan kiertueensa.

Digiaika syö perinteisen sirkuksen suosiota

Ringling-sirkuksen kohtaloksi koituvat eläimet ja laskevat tulot. Eläinoikeusjärjestöt ovat jo vuosia syyttäneet eläinnäytöksiä järjestäviä sirkuksia siitä, että niiden näytöksiä voi verrata eläinten pahoinpitelyyn.

Ringling yritti lepytellä eläinaktivisteja poistamalla elefantit esityksistään. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että sirkus ilman elefantteja ei kiinnostanut ihmisiä, koska lipputulot putosivat. Samanaikaisesti sirkuksen toimintakustannukset ovat pysyneet korkeina: kiertävän sirkuksen rakentaminen on kallista, ja esiintyjille on maksettava palkkaa.

Ilmeisesti perinteisellä sirkuksella on vaikeuksia kilpailla digitaalisen aikakauden ajanvietteiden, kuten internetin ja videopelien, kanssa. Tarkkaan brändätyt ja näkyvästi markkinoidut tarinat ja tapahtumat, kuten esimerkiksi Disneyn jääshow't, vetoavat nuorisoon enemmän kuin sirkus.

Jopa maailmankuulu kanadalainen nykysirkus Cirque du Soleil on ollut talousvaikeuksissa, minkä vuoksi sirkus myytiin pääomasijoittajille.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and