Etelä-Korean presidentti vaatii selvitystä amerikkalaisten aseiden tuonnista – epäilee tietojen pimittämistä

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on päättänyt teettää selvityksen maansa asekaupoista Yhdysvaltain kanssa. Moon haluaa selvyyden siitä, miksei presidentille kerrottu neljän uuden Thaad-ohjustentorjuntajärjestelmän osan saapumisesta Etelä-Koreaan.

Moonin tiedottajan mukaan Etelä-Korean puolustusministeriö jätti kertomatta osien saapumiesta viime viikon tapaamisessa maan uuden hallituksen kanssa.

– Presidentti kuuli kansallisen turvallisuuden virastolta, että laukaisualustat tulivat maahan ilman, että siitä kerrottiin presidentille tai kansalle. Hän oli sokissa, tiedottaja Yoon Young-chan sanoi Soulissa.

Etelä-Koreaan on sijoitettu jo aiemmin kaksi Thaad-laukaisualustaa Pohjois-Korean sotilaallisen uhan torjumiseksi.

Moon voitti Etelä-Korean ennenaikaiset presidentinvaalit toukokuun alussa. Hänen edeltäjänsä, korruption takia eroamaan joutunut Park Geun-Hye suhtautui ohjuspuolustusjärjestelmään selvästi vasemmistolaiseksi luonnehdittua Moonia myönteisemmin.

Kiina vastustaa Thaad-järjestelmää

Park sopi Yhdysvaltojen kanssa järjestelmän sijoittamisesta Etelä-Koreaan ilman parlamentin käsittelyä.

Kiina vastustaa uusien amerikkalaisaseiden sijoittamista Etelä-Koreaan. Kiina uskoo, että Thaad-järjestelmään kuuluva tutka voi nähdä Kiinan ilmatilaan ja heikentää siten Kiinan ydinpelotetta.

Moon on luvannut viedä Thaad-järjestelmän vielä parlamentin hyväksyttäväksi. On arvioitu, että kritiikistä huolimatta järjestelmällä on kansanedustajien enemmistön tuki.

Pohjois-Korean jatkuvat ohjuskokeet ovat saattaneet lisätä amerikkalaisen asejärjestelmän kannatusta. Pohjois-Korea teki uusimman ohjuskokeensa maanantaina.

Lue myös kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläisen raportti kylästä, jonne Thaad-ohjusjärjestelmää on sijoitettu.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and