EU-johtokaksikko tapasi Trumpin – Eri linjoilla Venäjästä ja ilmastonmuutoksesta

BRYSSEL Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk arvioi olevansa eri linjoilla Venäjän suhteen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa. Tusk, Trump ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat ensi kertaa tänään torstaina Brysselissä.

– En ole sataprosenttisen varma, että voimme sanoa, että meillä on yhteinen mielipide Venäjästä, Tusk sanoi lyhyessä lausunnossaan tapaamisen jälkeen.

Tuskille ei voinut tilanteessa esittää kysymyksiä, joten erimielisyyksien täsmällinen luonne jäi epäselväksi. Hän kuitenkin korosti, että Ukrainan konfliktin suhteen johtajat olivat samoilla linjoilla.

Tusk kertoi myös, että kolmikko oli keskustellut noin tunnin kestäneen tapaamisen aikana ulkopolitiikan ohella turvallisuudesta, ilmastosta ja kauppasuhteista. Hän oli tähdentänyt Trumpille, että Euroopan ja Yhdysvaltain yhteistyön pitäisi perustua ihmisoikeuksien ja vapauden kaltaisille arvoille.

– Tärkein tehtävä on koko vapaan maailman yhdistäminen näiden arvojen ympärille, ei pelkkien intressien ympärille, Tusk sanoi.

Trump itse ei sanonut tapaamisen yhteydessä lehdistölle mitään. Trumpin jutustelua Junckerin ja Tuskin kanssa tarttui kuitenkin nauhalle.

– Olet varmaan väsynyt, Juncker aloitti.

– Aloitin [matkan] seitsemisen päivää sitten. Olen käynyt monessa maassa ja tavannut paljon johtajia. Suuria johtajia, kuten Saudi-Arabiassa, Trump vastasi, ja jatkoi Saudi-Arabian-vierailunsa kuvailua.

– En ole koskaan nähnyt mitään sellaista, Trump jatkoi.

Trump puhui puhelimessa Donald Tuskin kanssa pian sen jälkeen kun hänet oli valittu Yhdysvaltain presidentiksi. Hänen myöhemmin antamassaan lehtihaastattelussa kävi ilmi, että hän oli luullut puhuvansa Junckerin kanssa.

Trumpin vierailun varsinainen syy on sotilasliitto Naton huippukokous, joka käynnistyy iltapäivällä Naton uudessa päämajassa.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and