Evira kehottaa rajoittamaan siementen syömistä – “Enintään kaksi ruokalusikallista päivässä”

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on asettanut tiukat rajat öljykasvien siementen syömiselle.

Eviran ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten toteuttamassa hankkeessa tutkittiin muun muassa auringonkukkasiemenen, seesaminsiemenen ja unikonsiemenen ravitsemuksellista koostumusta ja raskasmetallipitoisuuksia.

Evira korostaa, että siemenet ovat hyviä tyydyttämättömän rasvan ja kuidun lähteitä. Niihin voi kuitenkin kertyä paljon raskasmetalleja, erityisesti nikkeliä ja kadmiumia. Sen sijaan lyijyä ja elohopeaa siemenistä löytyi vain vähäisiä määriä.

Enintään kaksi ruokalusikallista päivässä

Evira ohjeistaa käyttämään siemeniä enintään kaksi ruokalusikallista päivässä. Lisäksi siemenlajeja on syytä vaihdella.

Raskaana olevien ja imettävien ei tulisi käyttää lainkaan siemiä. Pienet määrät esimerkiksi leipien päällä eivät tosin ole haitaksi. Imeväisikäisten ruoissa siemeniä ei pitäisi käyttää lainkaan ja 1–6-vuotiaille suositeltu enimmäismäärä on yksi ruokalusikallinen päivässä. Myös tässä iässä on syytä vaihdella siemenlajeja, Evira ohjeistaa.

Pääsihteeri Arja Lyytikäinen Valtion ravitsemusneuvottelukunnasta korostaa, että syömisessä on syytä huomioida myös määrä, joka kertyy salaattien lisäkekäytöstä ja siemenleipien syömisestä.

– Vaihtelevuutta on helppo toteuttaa esimerkiksi käyttämällä valmiita siemensekoituksia, Lyytikäinen korostaa.

Nikkeliallergiasta kärsivien kannattaa keskustella öljykasvien siementen käytöstä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä voi kansallisten ravitsemussuositusten mukaan nauttia lajeja vaihdellen noin 30 grammaa päivässä eli noin kourallinen. Leikki-ikäiselle suositus on noin puolet aikuisen annoksesta.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and