Huivi Vatikaanissa, muttei Saudi-Arabiassa – Yhdysvaltain presidentin puolison Melania Trumpin pukeutuminen herättää tunteita

Peittääkö hiukset vai ei? Yhdysvaltojen presidentin puolison Melania Trumpin pukeutuminen on herättänyt paljon keskustelua presidenttiparin ensimmäisen ulkomaankiertueen aikana.

Trump joutui taiteilemaan asujensa kanssa erityisen paljon, sillä matkaohjelmassa on ollut useita uskonnollisesti merkittäviä maita, kuten Vatikaani, Saudi-Arabia ja Israel.

Huomiota on kiinnittänyt etenkin se, miksi Melania Trump peitti päänsä vierailullaan Vatikaanissa, muttei Saudi-Arabiassa. Pääosin samoihin pukuratkaisuihin päätyi myös mukana matkustava presidentin tytär Ivanka Trump.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania vierailivat viikonloppuna Saudi-Arabiassa. Saudi Arabian Press Agency

Saudi-Arabiassa hillittyä pukeutumista, ei huivia

Trumpien kiertue alkoi konservatiivisesta muslimimaasta Saudi-Arabiasta, jossa paikallisten naisten on käytettävä huivia. Ulkomaalaisille vieraille säännöt eivät ole yhtä tiukat.

Silti Melania Trumpin pukeutumisratkaisua seurattiin tarkoin. Erityisesti, sillä presidentti Donald Trump arvosteli vuonna 2015 edellisen presidentin puolisoa Michelle Obamaa huivittomuudesta Saudi-Arabiassa. Silloin huivin käyttämättä jättäminen oli Trumpin mukaan loukkaavaa isännille.

– Meillä on jo tarpeeksi vihollisia, Trump kirjoitti silloin Twitterissä.

Vaikka Melania Trump jätti huivin pois, hän kunnioitti paikallisia perinteitä pukeutumalla paikallista mustaa pukua muistuttavaan abayaan.

Huivin pois jättäminen ei ole poikkeuksellista valtiovierailuilla Saudi-Arabiassa. Melania Trumpin ja Michelle Obaman lisäksi samaan ratkaisuun ovat päätyneet muun muassa entinen ulkoministeri Hillary Clinton, Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä Britannian pääministeri Theresa May.

Ivanka ja Melania Trump Itkumuurilla
Ivanka ja Melania Trump Itkumuurilla Jerusalemissa. Heidi Levine / EPA

Matkan seuraava etappi oli Israel, jossa Trumpit vierailivat juutalaisten pyhänä pitämällä Itkumuurilla. Siellä presidentin tytär Ivanka Trump piti päässään pientä mustaa hattua, sillä hän on kääntynyt ortodoksijuutalaiseksi.

Melania puolestaan edusti ilman hattua. Ivanka ja Melania Trump vierailivat erikseen naisten puolella, kun taas Ivanka Trumpin ortodoksijuutalainen puoliso Jared Kushner sekä Donald Trump kävivät miesten puolella.

Israelilainen, liberaalilehti Haaretz huomautti, että maallistuneemmat juutalaiset ovat vaatineet jo pitkään, että naiset ja miehet saisivat rukoilla samassa paikassa.

Huntu päässä Vatikaanissa

Keskiviikkona Trumpien kiertue saapui katolisen uskon tärkeimpään keskukseen Vatikaaniin, missä he tapasivat paavi Franciscuksen. Melania Trump edusti tapaamisessa pukeutuneena Dolce Gabbanan mustaan konservatiiviseen mekkoon. Hiuksensa hän oli peittänyt tummalla pitsihuivilla.

– Vatikaanin protokollan mukaan paavin tapaavilla naisilla on oltava pitkät hihat, muodollinen ja musta vaatetus sekä huivi pään peittona, Melania Trumpin viestintäpäällikkö Stephanie Grisham selitti asuvalintaa uutiskanava CNN:lle.

Grishamin mukaan Saudi-Arabian taholta ei pyydetty Trumpia pitämään huivia, toisin kuin Vatikaanista.

Myös tässä suhteessa Melania Trump noudatti edellisten presidentin puolisoiden perinteitä. Myös Michelle Obama, Hillary Clinton ja Laura Bush ovat edustaneet presidentin puolisona huivissa Vatikaanissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania tutkivat Sikstuksen kappelia Vatikaanissa. Observatore Romano

“Huivikysymys ylipolitisoitunut”

Melania Trumpin pukeutumista on ruodittu niin kansainvälisten laatulehtien sivuilla kuin sosiaalisessa mediassa. Monet ovat huomauttaneet, että paavi on uskonnollinen johtaja, kun taas Saudi-Arabian kuningas on maallinen johtaja. Siksi ensimmäisessä tapauksessa otetaan uskonnolliset traditiot vielä tarkemmin huomioon.

Keskustelu huivista on kuitenkin saanut osakseen myös arvostelua naisten pukeutumisen vahtaamisesta.

– Huivia tulkitaan väärin eri ihmisten taholta. Siitä on tullut ylipolitisoitunut. Joskus teemme siitä isomman asian kuin sen tarvitsisi olla, muotikauppa Haute Hijabin toimitusjohtaja Melanie Elturk sanoi sanomalehti The Washington Postin mukaan.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and