Irakin armeija suurhyökkäykseen Mosulissa

Irakin asevoimat ja sitä tukeva liittouma ovat aloittaneet suurhyökkäyksen vallatakseen viimeisetkin osat Mosulin kaupungista. Terroristijärjestö Isis aiotaan karkottaa sen viimeisistä linnakkeistaan, joita ovat Mosulin vanha kaupunki ja muutama sitä ympärtöivä kaupunginosa.

Operaation esikunnan tiedotteen mukaan hyökkäys suuntautuu luoteesta kohti keskustaa.

Irakin armeija tunkeutuu al-Shifaan kaupunginosaan, poliisijoukot al-Zinjalin alueelle ja terrorisminvastaiset joukot al-Sahan suuntaan.

Mosuliin pudotettiin eilen perjantaina lentolehtisiä, joissa kehotettiin kaupungissa vielä olevia siviilejä pakenemaan keinolla millä hyvänsä. Heidän turvallisuuttaan tiheään rakennetussa vanhassa kaupungissa on vaikea turvata täysimittaisessa sodassa.

Mosulissa arvioidaan olevan saarron ja sotatoimien keskellä vielä yli 100 000 siviiliä. Heidän olonsa ovat kurjistuneet kuukausia kestäneen Isis-hallinnon ja armeijan saarron takia.

Kaupungista tulleiden tietojen mukaan ruuan hinta on kymmenkertaistunut. Ihmiset syövät, mitä onnistuvat käsiinsä saamaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan ruuaksi käytetään aiemmin linnunruokana pidettyä hirssiä ja puiden, esimerkiksi mulperipuun lehtiä.

Irakin armeija ja sitä tukevat joukot aloittivat Mosulin miljoonakaupungin takaisinvaltauksen kahdeksan kuukautta sitten. Valtaus on vienyt oletettua enemmän aikaa.

Nurkkaan ahdistetut Isis-taistelijat puolustautuvat rajusti käsiaseilla ja kranaatinheittimillä. Kaupunkiin on rakennettu paljon erilaisia pommiansoja. Isis käyttää myös tarkka-ampujia ja itsemurhaiskijöitä, jotka ajavat autoilla hyökkääjien päälle ja räjäyttävät sitten pomminsa.

Vanhan kaupungin mukulakivikujille on levitetty aaltopeltiä, jonka räminä toimii hälyttimenä, jos siviilit yrittävät paeta tai armeija yrittää väijytyshyökkäystä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and