Jäämies yllättää yhä: Eivätkö iskut päähän ja nuoli selkään tappaneetkaan Ötziä?

Italian ja Itävallan välisiltä Alpeilta vuonna 1991 löydetty muumioitunut mies, 5 300 vuotta sitten elänyt Ötzi, tuottaa tutkijoilleen aina vain uusia yllätyksiä. Uusimpien tutkimusten mukaan aiempi päätelmä hänen kuolinsyystään ei ehkä pidäkään paikkaansa.

”Ehkä”-sana on edelleen paikallaan, vaikka harvaa vainajaa – kenties ei ketään – on tutkittu yhtä perusteellisesti kuin jäämies Ötziä.

Zürichin yliopiston antropologi Frank Rühli haastoi vakiintuneen käsityksen äskettäisessä antropologikokouksessa Yhdysvalloissa. Muumiosta löytyneet väkivallan merkit – kallon kolhut ja vasempaan lapaan ammuttu nuoli – eivät hänen mukaansa sittenkään selitä Ötzin kuolemaa.

“Vain puoli kahvikupillista verenvuotoa”

Rühlin mukaan Ötzi näyttää kuolleen samasta syystä kuin hänen ruumiinsa säilyi nykypäivään: hän jäätyi hengiltä. Nuoli ei aiheuttanut Ötzille kuin vähäistä verenhukkaa, mutta pakkanen teki hänestä selvää, joko minuuteissa tai muutamassa tunnissa, Rühli arvioi röntgen- ja tomografiakuvien perusteella.

Kivinen nuolenkärki teki hänen mukaansa hämmästyttävän pinnallisen vamman. Verisuoni kyllä katkesi, mutta isoja kudosvaurioita ei koitunut. Sisäinen verenvuoto jäi puolen kahvikupillisen kokoiseksi, Rühli vertaa. Se epäilemättä sattui, mutta ei tappanut, hän päättelee.

Myöskään pääkallosta löytyneet painanteet ja murtumat eivät Rühlin mukaan olleet tappavia. Joissakin aiemmissa tutkimuksissa ne on päätelty osoitukseksi siitä, että Ötzi nuijittiin hengiltä. Rühlin tutkijaryhmä arvelee Ötzin kaatuneen vaikeassa maastossa.

Ötzillä oli löytyessään yhä karvalakki päässä. Se lienee suojellut miestä hengenvaarallisilta vammoilta, mutta pakkaselta se ei pelastanut, Rühli päättelee Science News -lehdessä.

“Valtava verenvuoto”

Ötzin nykyisestä kotipaikasta, Etelä-Tirolin museosta Bolzanosta, on haastettu eri alojen tutkijoita ratkaisemaan todella visainen rikosmysteeri: Kuka tappoi Ötzin?

Rühli yllätti korvaamalla "kuka"-sanan "mikä"-sanalla, mutta Münchenin rikospoliisin päätutkija, profiloijana tunnettu Alexander Horn on yhä murhateorian kannalla. Hän perustelee sitä sekä Ötzin vammojen laadulla että tiedoillaan ja kokemuksillaan nykypäivän väkivaltarikollisista.

Nuolen aiheuttama verenvuoto oli valtava, Horn uskoo. Hän on tullut rikostutkimuksen keinoin siihen tulokseen, että nuoli ammuttiin kaukaa, noin 30 metrin päästä ja se ilmeisesti yllätti selin seisoneen Ötzin.

Lähempää ammuttu nuoli olisi tunkeutunut syvälle rintakehään tai jopa sen läpi, Horn perustelee PRI-radiokanavajärjestön haastattelussa.

Yllätyksestä todistaa se, että Ötzi leiriytyi ja ruokaili tukevasti vain puoli tuntia ennen kuolemaansa. Ateriana oli muun muassa vuorikauriin lihaa sekä vehnää ehkä jonkilaisena leipänä.

“Hyökkääjä iski uudelleen”

Ötzin oikeassa kädellä oleva vamma on Hornin mielestä tärkein todiste hänen kuolinsyystään. Peukalon ja etusormen hangan syvä haava kertoo, että Ötzin kimppuun käytiin jo päivää tai paria ennen hänen kuolemaansa, Horn tulkitsee.

– Hänen onnistui puolustaa itseään tarttumalla veitsen terään. Oikeassa kädessä on paha puolustautumisvamma.

Se oli alkanut parantua, mutta Horn päättelee, että hyökkääjä ei luovuttanut, vaan ryhtyi ovelaksi.

– Hän tajusi epäonnistuneesta suorasta hyökkäyksestään, että Ötzi oli vaarallinen ja vahva mies, joka ei antautunut taistelutta. Siksi hän päätti seurata tätä ja ampua etäältä, Horn teoretisoi.

“Tappaja halusi salata tekonsa”

Vaikka Ötzin kuolemasta on hyvin kauan, rikos on mielenkiintoinen, koska nykypäivän rikostutkijat näkevät vastaavaa usein, Horn sanoo. Harva murhaa suoralta kädeltä, vaan ensin on muuta väkivaltaa.

– En usko väkivaltaisen käytöksen mallien ja motiivien muuttuneen viidessä vuosituhannessa, Horn sanoo.

Ötzin tapauksessa hän epäilee syyksi vihaa tai muusta syystä johtunutta kostoa, sillä ryöstöstä ei ollut kyse. Ryöstäjä ei olisi jättänyt todellista arvoesinettä, pronssikirvestä, lojumaan ruumiin viereen.

Horn on valmis viemään päätelmänsä vielä sitäkin pitemmälle: tappaja jätti kirveen paikoilleen, koska halusi salata tekonsa.

– Jos hän olisi palannut kylään harvinainen kirves mukanaan, kaikille olisi ollut selvää, mitä oli tapahtunut.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and