Jimmy Carterin “haukkamainen” neuvonantaja Zbigniew Brzezinski on kuollut

Yhdysvaltain presidentin Jimmy Carterin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana toiminut Zbigniew Brzezinski on kuollut. Hän oli kuollessaan 89-vuotias.

Brzezinski syntyi Puolassa, mutta muutti perheineen Kanadaan vuonna 1938, kun hänen isänsä nimettiin Kanadan pääkonsuliksi. Perhe jäi Kanadaan, kun kommunistit ottivat Puolan valtaansa toisen maailmansodan jälkeen.

Brzezinski työskenteli nuoruusvuosinaan presidentti John F. Kennedyn neuvonantajana, ja myös Lyndon B. Johnsonin hallinnossa.

Kun Jimmy Carter nousi presidentiksi 1976, Brzezinski nousi turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi. Hän pysyi samassa tehtävässä koko Carterin neljä vuotta kestäneen presidenttikauden.

Turvallisuuspoliittisena neuvonantajana Brzezinski tunnettiin "haukkana". Hän suhtautui erittäin epäilevästi Neuvostoliittoon. Suhtautumiseen saattoi vaikuttaa hänen kotitaustansa. Hän mm. kannatti Taliban-järjestön islamistien aseistamista sen jälkeen, kun Neuvostoliitto oli vallannut Afganistanin.

Kovan linjan vetäminen sai aikaan ristiriitoja Valkoisen talon sisällä. Brzezinski otti yhteen varsinkin ulkoministeri Cyrus Vancen kanssa.

Brzezinski pystyi olemaan myös sovitteleva. Hän auttoi presidentti Carteria neuvottelemaan Israelin ja Egypotin välille solmitun ns. Camp Davidin rauhansopimuksen vuonna 1978.

Hän oli myös tärkeässä roolissa, kun Yhdysvallat ja Kiina normalisoivat suhteensa.

Presidentti Carterin kauden loppu oli epäonninen, sillä Iranissa vallankumouksen tehneet muslimit ottivat 52 yhdysvaltalaista panttivangeikseen. Pentagonin ja Brzezinskin neuvosta Carter päätyi kriisissä sotilaallisen ratkaisuun, mikä päättyi katastrofiin.

Myöhempinäkin vuosinaan hän toimi Yhdysvaltain hallinnossa ulkopoliitiikan alalla.

Lähteet: AP, Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and