Kalifornianpyöriäinen kuolemassa sukupuuttoon, koska kiinalaiset haluavat syödä kalan uimarakkoja

Ympäristöjärjestö WWF vetoaa Meksikon viranomaisiin, jotta maa jatkaisi kalastuskieltoa Kalifornianlahdella. Lahdella elävä kalifornianpyöriäinen (Phocoena sinus) on kuolemaisillaan sukupuuttoon kalastuksen takia.

Kalifornianpyöriäisiä on jäljellä noin 30.

Kanta on laskenut vuoden 2011 jälkeen jopa 90 prosentilla. Suurimmat syyt pyöriäistuhoon ovat kalastus ja kalastajilta karanneet, meressä irrallaan kelluvat verkot. Pyöriäiset tarttuvat verkkoihin ja hukkuvat.

Meksikon hallitus määräsi vuoden 2015 kevällä kaksi vuotta kestävän kalastuskiellon Kalifornianlahdelle. Kielto ei kuitenkaan toimi kunnolla, sillä salakalastusta on runsaasti. Kalastuskielto päättyy parin viikon sisällä, ellei sitä pidennetä.

Salakalastajat havittelevat erityisesti isoveltto-nimistä kalaa (Totoaba macdonaldi), jota myydään Kiinaan. Isovelton uimarakko on erityisen haluttu kiinalainen ruoka-aine ja sillä uskotaan myös olevan myös terveysvaikutuksia.

Kuvassa kalaa nimeltä isoveltto (Totoaba macdonaldi) ja kalaverkkoon kuollut kalifornianpyöriäinen (Phocoena sinus).
Kuvassa kalaa nimeltä isoveltto (Totoaba macdonaldi) ja kalaverkkoon kuollut kalifornianpyöriäinen (Phocoena sinus). Arkistokuva.Omar Vidal / WWF / AFP

Isovelton uimarakoista maksetaan jopa 8 500 dollaria kilolta. Myös isoveltto on uhanalainen.

Millä pelastaa pyöriäinen sukupuutolta?

Meksikon viranomaiset ovat ehdottaneet, että kalifornianpyöriäinen pelastettaisiin siirtämällä koko kanta eristettyyn kasvatuskeskukseen, missä se saisi rauhassa lisääntyä.

WWF ei kannata tätä, sillä eläinten vangitseminen on niille riski. Siirto ei myöskään ratkaise salakalastuksen ongelmaa.

WWF ehdottaa, että Meksiko kieltäisi kalastuksen pyöriäisten asuinalueella pysyvästi ja laiton kalastus laitettaisiin kuriin. Samalla irrallaan uivat verkot olisi poistettava lahdelta. Lisäksi kalastajille olisi tarjottava uudenlaisia kalastusvälineitä ja koulutusta.

Kalifornianpyöriäisten ahdinko on herättänyt laajaa huomiota, kertoo BBC. Esimerkiksi näyttelijäkuuluisuus Leonardo di Caprio on Instagramissa vedonnut Meksikon presidenttiin Enrique Peña Nietoon, jotta tämä edistäisi lajin suojelua.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and