Keskustan kansanedustaja A-studiossa: Haluammeko edistää ravintolakäyttäytymistä vai kalsarikännäämistä?

– Pahin ongelma oli se, että alkoholiprosenttia olisi nostettu vähittäismyynnissä [5,5 prosenttiin] ja nelosoluet olisivat menneet kauppoihin. Se olisi aiheuttanut todella paljon kustannuksia yhteiskunnalle, kommentoi keskustan tuntoja alkoholiuudistukseen liittyen keskiviikkona A-studiossa vieraillut kansanedustaja Markus Lohi.

Hallituspuolueiden ryhmät yrittivät neuvotella kompromissia alkoholiuudistuksesta keskiviikkoon saakka – tuloksetta. Lopulta perussuomalaiset ei hyväksynyt keskustan vaatimusta, jonka mukaan edustajille kansanedustajat olisivat saaneet äänestää vapaasti 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myymisen sallimisesta ruokakaupoissa.

Lohi ei ollut pelkästään tyytyväinen siihen, että uudistus tyssäsi.

– Tässä uudistuksessa oli myös monia hyviä puolia. Siellä oli sellaisia osauudistuksia, jotka olisivat ohjanneet kulutusta nykyistä enemmän ravintoloihin. Ja nekin nyt sitten kaatuvat tämän mukana, jos ei löydetä yhteistä ratkaisua.

– Minkälaista politiikkaa halutaan edistää? Sellaista joka kansanterveyttä ja ravintolakäyttäytymistä edistää vai sellaista joka edistää kalsarikännäämistä? Lohi kysyi.

Elo: “Uudistus tuntuisi kansalaisten kukkarossa”

Perussuomalaisten Simon Elo piikitteli keskustaa ja sanoi, että keskustan vastaanhangoittelu jo kertaalleen sovitussa asiassa oli puolueelta yritys profiilin nostamiseksi. Elon mukaan alkoholilainsäädännön uudistus ja nelosoluen vapauttaminen kauppoihin vähentäisivät Viron viinarallia ja laskisi A-oluen hintaa.

– Tuntuisi kansalaisten kukkarossa. Ja tuntuu myös haja-asutusalueella. Kauppiaat saavat myyntiä ja tulee työpaikkoja, Elo kommentoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä muistutti, että hallituspuolueet olivat solmineet asiassa sovun jo kertaalleen vuosi sitten. Hänen mukaansa alkoholin saatavuuden parantamiseen liittyvät haitat olivat tiedossa myös tuolloin.

– Kyse on loppujen lopuksi siitä, että tuodaanko oluet ja lonkerot olutkärryllä Tallinnasta tai Virosta vai kannetaanko kauppakassilla lähimyymälästä. Jos lähimyymälästä, todennäköisesti raahattava määrä on pienempi, Mäkelä sanoi.

Miksi juuri alkoholi on omantunnon kysymys keskustalle?

Keskustan Markus Lohelta kysyttiin keskiviikon A-studiossa miksi juuri alkoholi on puolueen jäsenille omantunnon kysymys.

– Meidän ryhmän sisällä on erilaisia painotuksia. Kansanedustajille annettava oikeus kuunnella sekä sydäntä että järkeä, Lohi perusteli.

Lohi sanoi, että vasta esitysluonnoksen lausuntokierros avasi monen keskustalaisen silmät.

A-studiossa vieraillut kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä piti surullisena sitä, että uudistus nyt tyssäsi.

– Suhteettoman pieni asia. Ei pidä tehdä farssia hallituksen sisälle, Mäkelä sanoi.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and