Kodittomat auttoivat uhreja, lehtitietojen mukaan tekijä kävi Libyassa – tämä Manchesterin iskusta ja tekijästä tiedetään nyt

  • Itsemurhaiskussa kuoli 22 ihmistä ja ainakin 59 loukkaantui maanantai-iltana Manchesterissa.
  • Britannia nosti terrorismin uhkan korkeimmalle tasolle. BBC:n mukaan kyseessä on kolmas kerta, kun Britannia tekee näin.
  • Sotilaita on määrätty valvomaan turvallisuutta poliisien avuksi.
  • Viranomaiset selvittävät, toimiko tekijä yksin.
  • Poliisin mukaan iskusta epäilty on 22-vuotias Salman Abedi, joka kuoli räjäyttäessään omatekoisen pommin.

1. Manchesterin kodittomat auttoivat uhreja

Koditon Chris Parker, 33, kerjäsi Manchester Arenalla, kun pommi räjähti. Väkijoukossa syntyi kaaos, mutta Parker ryntäsi auttamaan uhreja.

– Kuulin pamahduksen ja sekunnin murto-osan jälkeen näin valkoisen välähdyksen, sen jälkeen savua ja sitten kuulin kiljuntaa, Parker kertoi uutistoimisto AP:lle.

– [Pamahdus] löi minut maahan. Nousin ylös ja sen sijaan, että olisin lähtenyt juoksemaan pois, juoksin vaistomaisesti takaisin ja yritin auttaa, hän jatkoi.

Parker kertoi nähneensä pienen tytön, jolla ei ollut jalkoja. Tyttö oli joutunut eroon äidistään. Parker oli käärinyt tytön t-paitaan. Hän oli myös yrittänyt rauhoittaa naista, joka oli lopulta kuollut Parkerin käsivarsille.

– En pysty lopettamaan itkemistä, Parker sanoi.

Parker oli nukkunut Manchesterin kaduilla noin vuoden ajan ja tuli usein konserttiareenalle kerjäämään, kun ihmiset olivat palaamassa kotiin tapahtumista.

Areenan lähellä nukkumassa ollut koditon Stephen Jones, 35, juoksi myös auttamaan uhreja.

Keskiviikkoaamuuna ihmiset olivat lahjoittaneet Chris Parkerille yli 20 000 euroa kiitokseksi hänen avustaan. Joukkorahoituksella kerätään varoja Manchesterin uhreja auttaneille.

2. Kadonneeksi luultu kuoli räjähdyksessä

Manchesterin iskussa kuoli 22 ihmistä ja ainakin 59 haavoittui. Loukkaantuneista kaksitoista oli alle 16-vuotiaita.

Iskun uhreista tiedetään yhä vähän. Median mukaan nuorin uhreista oli 8-vuotias tyttö, joka oli äitinsä ja siskonsa kanssa konsertissa.

Brittimedian mukaan 32-vuotias nainen kuoli räjähdyksessä. Naisen keho suojasi hänen sisartaan ja sisarentytärtään räjähdyksen koko voimalta.

Omaisten mukaan yksi uhreista oli 15-vuotias tyttö, jota vanhemmat ensin etsivät sosiaalisessa mediassa. Hänen kuolemansa vahvistui myöhemmin.

Oppilaitos vahvisti 18-vuotiaan terveydenhoito-opiskelijan kuolleen räjähdyksessä.

Yhdysvaltalainen televisioyhtiö CBS News julkaisi Twitter-sivuillaan videon, jossa näkyy kuinka Eiffel-tornin valot sammuvat Manchesterin iskun uhrien muistoksi. Britanniassa järjestettiin muistotilaisuuksia urheille.

3. Lehtitietojen mukaan tekijä kävi Libyassa ennen iskua

Poliisi etsii mahdollisia muita Manchesterin iskun tekijöitä ja selvittää, toimiko tekijä yksin vai osana laajempaa verkostoa.

22-vuotias itsemurhapommittaja Salman Abedi oli median mukaan kotoisin Manchesterista. Hän kasvoi libyalaistaustaisessa muslimiperheessä ja oli tiedustelupalvelujen tuttu. Sanomalehti Financial Times kertoo hänen kääntyneen radikaaliin islamiin viime vuosina.

Sanomalehti The Times uutisoi keskiviikkona, että Abedi kävi Libyassa ennen iskua. Hän olisi lähtenyt kolme viikkoa sitten ja palannut muutama päivä sitten.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan maassa asuu noin 16 000 libyalaista, joista moni Manchesterissa. Mediatietojen mukaan Salman Abedi oli toiseksi nuorin nelilapsisessa perheessä. Tuttujen mukaan hän oli hiljainen poika.

Abedi oli aloittanut liikkeenjohdon opinnot yliopistossa vuonna 2014, mutta jättänyt ne kesken kahden vuoden jälkeen.

Abedi kuoli räjäyttäessään omatekoisen pommin myöhään maanantai-iltana Manchester Renalla. Terroristijärjestö Isis otti iskun omiin nimiinsä, mutta yhteyttä ei ole vahvistettu.

Keskiviikkona poliisi teki ratsioita Lontoossa. Tiistaina ratsioita tehtiin Manchesterin Whalley Rangen ja Fallowfieldin alueilla. Lisäksi poliisi teki Fallowfieldissä hallitun räjäytyksen. 23-vuotias mies pidätettiin iskuun liittyen tiistaina.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, BBC, Yle uutiset

Lue lisää:

Britannia nosti terrorismin uhan korkeimmalle tasolle

Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn nimi julkistettu ja viisi muuta tärkeää tietoa

Yle Manchesterissä: Terrorin järkyttämät kaupunkilaiset puhaltavat yhteen hiileen – "Meitä ei voi voittaa"

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and