Lähteet: Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta

Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta, kertovat uutissivusto Axiosin lähteet.

Nimettömänä puhuneiden lähteiden mukaan pieni työryhmä pohtii, miten vetäytyminen käytännössä toteutetaan. Työryhmään kuuluu muun muassa ympäristöhallinto EPA:n johtaja Scott Pruit.

Yksi vaihtoehto on vetäytyä virallisesti sopimuksesta, mikä voisi viedä kolme vuotta. Toinen, nopeampi mutta äärimmäisempi vaihtoehto on erota taustalla olevasta YK:n ilmastosopimuksesta.

Axiosin mukaan sen tiedot perustuvat kahteen lähteeseen, joilla on suoraa tietoa päätöksestä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan uutiskanava Fox Newsin nimettömänä esiintynyt lähde on niin ikään vahvistanut vetäytymisen.

Myös uutiskanava ABC:n lainaama Valkoisen talon lähde sanoo, että vetäytyminen on todennäköistä. Hän kuitenkin korostaa, ettei mikään päätös ole lopullinen ennen kuin presidentti ilmoittaa siitä.

Mitä Yhdysvaltain vetäytyminen merkitsisi?

Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin kasvihuonekaasujen tuottaja Kiinan jälkeen. Tutkijat uskovat, että Yhdysvaltain vetäytyminen ilmastosopimuksesta kiihdyttäisi ilmastonmuutosta.

Lisäksi pelkona on, että muut maat saattavat jättää sopimuksen Yhdysvaltain vanavedessä.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan usko, että Yhdysvaltain irtautuminen romuttaisi ilmastonmuutosta vastaan käytävän kamppailun. Muut maat jatkavat kamppailua, ja myös Yhdysvalloissa päästöt vähenevät joka tapauksessa, arvioi Climate Action Tracker -tutkijaryhmä.

Sipilä: Uutiset USA:n irtaantumisesta ilmastosopimuksesta iso takaisku

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuvailee uutisia USA:n aikeista irtaantua Pariisin ilmastosopimuksesta isoksi takaiskuksi. Hänen mukaansa Suomen pitää löytää kumppaneita, että työ ei pysähdy.

Sipilän mukaan työ tulee olemaan hallituksen ja Suomen toimien kärjessä, niin Arktisessa neuvostossa kuin EU-ympyröissäkin.

Hän kommentoi amerikkalaismedian uutista eduskunnan täysistunnossa, jossa keskustellaan parhaillaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä EU-toimintaympäristön muutoksista.

Lue myös: Trump päättää ensi viikolla Pariisin ilmastosopimuksesta – Mitä käy, jos Yhdysvallat jättäytyy pois?

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and