Lentoja peruttu, lautat eivät kulje, liikenne tökkii – Kreikkalaiset löivät jälleen hanskat tiskiin

Kreikka pysähtyy tänään suurelta osin. Sairaaloissa töissä ovat vain ensiavun työntekijät. Lennonjohtajat keskeyttivät työnsä keskellä päivää aiheuttaen yli 150 lennon peruuntumisen. Bussit ja junat eivät kulje ja lautat seisovat satamissa.

Vuorokauden pituinen yleislakko, joka rampauttaa niin julkisen liikenteen, sairaalat kuin yksityisenkin puolen toiminnot eri puolilla maata on vastalause lisäleikkauksille, joihin vasemmistovetoinen hallituskoalitio suostui lainoittajien kanssa käydyissä neuvotteluissa aiemmin tässä kuussa.

Tiedossa on ainakin leikkauksia eläkkeisiin vuonna 2019 sekä tuloveronkorotuksia vuodesta 2020 alkaen.

Ne olivat ehtona Kreikan tarvitsemalle kolmannelle lainapaketille. Kreikan parlamentin on määrä käsitellä asia vielä tällä viikolla.

Yli kahdeksan miljardin laina erääntyy heinäkuussa

Kreikka tarvitsee kipeästi lisärahaa myös maksaakseen runsaan kahdeksan miljardin lainan lyhennyksen, joka erääntyy heinäkuussa.

Kreikka sai ensimmäisen lainansa vuonna 2010 pelastuakseen konkurssilta. Maa on edelleen, seitsemän vuotta myöhemmin, riippuvainen kansainvälisistä luotottajista eli lähinnä muista Euroopan maista, jotka käyttävät samaa valuuttaa, euroa sekä kansainvälisestä valuuttarahastosta IMF:stä.

Rahaa vastaan Kreikkaa on velvoitettu tekemään uudistuksia, leikkauksia eläkkeisiin ja palkkoihin sekä korottamaan veroja.

Talous kohentunut, mutta työttömyysaste edelleen noin 23 prosentissa

Erityistarkkailun alaisuudessa Kreikan talouden katsotaan kohentuneen, mutta jatkuvat vyönkiristykset ovat myös lisänneet köyhyyttä ja työttömyyttä. Työttömyysaste on tosin pudonnut huippuluvustaan 27 prosentista noin 23 prosentin tuntumaan.

Lakkoilun lisäksi suunnitelmissa on ollut myös mielenosoituksia pääkaupungissa Ateenassa sekä joissain suuremmissa kaupungeissa, mutta niitä saattavat hillitä tälle päivälle ennustetut kaatosateet.

Lähteet AP, AFP, Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and