Liikenneonnettomuudet suurin syy teini-ikäisten kuolemiin

Maailmassa kuolee joka päivä 3 000 nuorta.

Yleisin syy 10–19-vuotiaiden nuorten kuolemiin maailmanlaajuisesti ovat liikenneonnettomuudet, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

WHO:n mukaan vuonna 2015 lähes 120 000 nuorta kuoli liikenteessä. Tämä tarkoittaa noin kymmentä prosenttia kaikista nuorten kuolemista maailmassa.

Sukupuolten välillä oli tilastoissa kuitenkin merkittäviä eroja, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Liikenne oli poikien ja nuorten miesten selvästi yleisin kuolinsyy. 10–19-vuotiaat tytöt ja nuorten naiset sen sijaan kuolivat useimmin esimerkiksi hengityselintulehduksiin tai itsemurhan seurauksena kuin liikenteessä.

WHO:n mukaan nuorten kuolemat itsensä vahingoittamisen seurauksena ovat lisääntyneet. Itsemurhien määrä on nousussa useissa maissa.

– Nuoret tarvitsevat tukea, mutta nuorten terveydenhuoltoa on monissa maissa laiminlyöty, sanoo raportin kirjoittaja Anthony Costello.

Onnettomuudet estettävissä

Selvästi suurin osa kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista tapahtui kehittyvissä maissa Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Silti ne olivat nuorten yleisin kuolinsyy myös korkean tulotason maissa.

WHO:n mukaan suuri osa onnettomuuksista olisi ollut estettävissä. Erityisesti kevyen liikenteen suojaa pitäisi parantaa, sillä useimmiten onnettomuuden uhri oli kävelijä, pyöräilijä tai mopoilija.

WHO ei esittänyt tilastovertailuja eri maista. Suomen liikenteessä kuoli vuonna 2015 kaikkiaan 28 alle 20-vuotiasta.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and