Manchester tunnetaan taloudesta, kulttuurista ja jalkapallosta – ja muistetaan IRA:n tuhoisasta pommi-iskusta

Maanantai-iltaisen pommi-iskun tapahtumapaikka, Manchester, on runsaan puolen miljoonan asukkaan kaupunki Luoteis-Englannissa. Kun mukaan lasketaan koko metropolialueen asukkaat, nousee väkiluku 2,5 miljoonaan.

Manchester sijaitsee noin 250 kilometrin päässä Lontoosta Englannin länsirannikon tuntumassa, mutta ei kuitenkaan meren rannalla. Kaupungin läpi virtaa Merseyjoki.

Manchester yhdistetään perinteisesti teolliseen vallankumoukseen, ja sitä kuvataankin maailman ensimmäiseksi teollistuneeksi kaupungiksi. Manchester oli jo keskiajalla tuttu puuvillateollisuudestaan, mutta teollisuus tuli ryminällä kaupunkiin 1800-luvulla.

Viime vuosikymmeninä Manchesterin ilme on kuitenkin monipuolistunut. Teollisuuden tilalle on tullut kulttuurilaitoksia ja kaupunki tunnetaan myös median ja korkeakoulutuksen keskuksena. Jalkapallon ystävät tietävät Manchester Unitedin ja Manchester Cityn.

Finnar lentää päivittäin Manchesteriin.

IRA teki tuhoisan pommi-iskun

Manchesterin surulliseen historiaan kuuluu Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n vuonna 1996 tekemä pommi-isku.

IRA räjäytti 15. kesäkuuta arviolta 1 500 kilon autopommin Corporation Streetillä kaupungin keskustassa. Pommi on suurin Britanniassa toisen maailmansodan jälkeen räjähtänyt.

IRA varoitti pommista etukäteen, ja alueelta evakuoitiin 75 000 ihmistä. Kuitenkin yli 200 ihmistä sai pommi-iskussa vammoja. Kukaan ei kuitenkaan kuollut.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and