“Niinistö haluaa pelikentälle maajoukkueena” – Kansan vahva tuki hyydyttäisi muut ehdokkaat, sanoo Jokisipilä

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä katsoo, että Sauli Niinistön maanantainen ilmoitus teki tulevan presidentinvaalin lähtöasetelmasta äärimmäisen mielenkiintoisen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi iltapäivällä olevansa valmis tavoittelemaan jatkokautta. Hän ei kuitenkaan aio lähteä minkään puolueen vaan valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi.

Tämä yllätti Jokisipilän. Vaikka ilmoituksessa oli Jokisipilän mukaan "kryptisyyttä", tavoite piirtyi kirkkaasti: Niinistö pyrkii luomaan itsestään kuvaa puoluepolitiikasta etäällä olevana kansalaisten ehdokkaana.

– Urheilutermein voisi puhua, että Niinistö haluaa pelikentälle maajoukkueena, ja sieltä tulee seurajoukkueita puolueiden kautta esiin. Mieleen tulevat Kekkonen ja Mannerheim, jotka halusivat ennen suostumuksensa antamista mahdollisimman laajan ilmauksen kansallisesta tuesta, Jokisipilä arvioi Yle Radio Suomen Ajantasassa heti Niinistön ilmoituksen jälkeen.

Jokisipilä tulkitsee, että Niinistö haluaa ilmiselvästi mittauttaa kannatustaan valitsijayhdistyksen kautta. Vaadittavat 20 000 äänioikeutettua – ja ylikin – löytyvät nopeasti, uskoo Jokisipilä.

– Jos hänellä on äärimmäisen vahva kansan tuki jo ennen kuin kamppailu alkaa, sillä voi olla puolueiden ehdokkaisiin aikamoisen hyydyttävä vaikutus.

Puolueista ehdokkaistaan ovat toistaiseksi ilmoittaneet keskusta (Matti Vanhanen), vasemmistoliitto (Merja Kyllönen) ja vihreät (Pekka Haavisto). Vaalit järjestetään ensi vuoden alkupuolella.

Taloustutkimuksen viime marraskuussa Ylelle tekemän kyselyn mukaan Niinistö on ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi. Tuolloin 52 prosenttia vastaajista piti Niinistöä parhaana, kun toiseksi parhaaksi katsotun Haaviston oli tyytyminen yhdeksän prosentin kannatukseen.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and