Oikeusministeri: Gambian ex-presidentti varasti miljoonia dollareita valtion kirstusta

Gambian entinen presidentti, maata itsevaltaisesti hallinnut Yahya Jammeh, on varastanut ainakin 50 miljoonaa dollaria valtion rahoja, kertoo maan oikeusministeri.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun länsiafrikkalaisen Gambian uusi hallitus kertoi tarkkoja lukuja ex-presidentin mukanaan viemistä rahavaroista.

– Presidentti Yahya Jammeh henkilökohtaisesti tai joku hänen määräyksestään nosti laittomasti ainakin 50 miljoonaa dollaria, kertoi oikeusministeri Abubacarr Tambadou maanantaina.

Ministerin mukaan rahoja on nostettu maan keskuspankista vuosina 2013-2017 ja niillä on yhteys valtio-omisteiseen teleyhtiö Gamteliin.

– Olemme saaneet oikeudelta luvan jäädyttää tai tilapäisesti pidättää presidentti Jammehin tai häneen suoraan liittyvien yhtiöiden Gambiassa olevat varat, kertoo oikeusministeri Tambadou.

Oikeusistuimen määräys koskee 88 pankkitiliä, jotka ovat Jammehin tai hänen avustajiensa nimissä. Ministeri Tambadou kertoi tiedotustilaisuudessa, että mukana on toistakymmentä yhtiötä, joilla on yhteyksiä ex-presidenttiin. Oikeuden määräyksen tarkoituksena on estää Jammehia realisoimasta tai haaskaamasta varoja, jotka ovat Gambiassa.

Yahya Jammeh johti valtiopäämiehenä lähes kaikkea liiketoimintaa, leipomoista maatiloihin. Hänen on kerrottu vallanneen useasti menestyneitä liiketoimia ja ottaneen niistä hyödyn itselleen.

Gambiaa 22 vuotta hallinnut Jammeh hävisi presidentinvaalit viime joulukuussa Adama Barrow’lle, mutta suostui irrottamaan otteensa vallankahvasta vasta tammikuun loppupuolella. Synnyttämänsä poliittisen kriisin jälkeen hän matkusti Päiväntasaajan Guineaan.

Gambian nykyinen sisäministeri Mai Fatty kertoi tammikuussa, että Jammeh oli nostanut juuri ennen lähtöään noin 11 miljoonaa dollaria valtion rahavaroja. Lisäksi Fatty kertoi ex-presidentin siirtäneen ulkomaille lentokoneilla useita luksusautoja.

Lähteet: AFP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and