Presidentti Niinistö muistopuheessaan: “Suuri suomalainen on poistunut keskuudestamme”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertasi muistopuheessaan presidentti Mauno Koiviston jättämää jälkeä suomalaisuuteen.

– Suuri suomalainen on poistunut keskuudestamme. Mauno Henrik Koivisto, tasavaltamme yhdeksäs presidentti, on noussut ajasta iäisyyteen. Hän lähti, mutta on yhä lähellämme. Ajatuksineen, tapoineen, arvoineen ja periaatteineen; hän on läsnä, Niinistö aloitti puheensa.

Niinistön mukaan Koiviston muistelu on kuin seuraisi onnistuneen Suomen tarinan kuvien liikkumista silmien editse. Näihin kuviin kuuluivat Koiviston nousu kirvesmiehestä tasavallan presidentiksi ahkeran opiskelun ja työnteon kautta.

– Työ, opinsaanti ja luottamus ovat suomalaisen menestyksen ja hyvinvoinnin kulmakiviä. Mauno Koivistolla oli vahva omakohtaisen esimerkin antinsa kussakin.

Niinistö muisteli myös Koiviston politiikan linjaa ja hänen presidenttinä seuraajilleen jättämäänsä perintöä. Niinistön mukaan Koiviston parlamentarismia ja presidentin valtaoikeuksia kaventava linja aloitti toisenlaisen tasavallan aikakauden.

– Eikä sellainenkaan ajatus, että silloin alkoi Suomen toinen tasavalta, ole ollenkaan kaukana, Niinistö summasi.

Niinistö kiitteli Koiviston nopeaa reagointia 1990-luvun alussa, kun tapahtumat vyöryivät Neuvostoliiton hajotessa.

– Koiviston kauden lopputulema oli, että Suomi oli tiivisti Euroopassa ja lännessä säilyttäen samalla tasapainoiset sekä tasavertaiset suhteet itään. Siitä on ollut hyvä jatkaa.

Lopuksi Niinistö muisteli presidentti Koiviston ja Tellervo Koiviston pitkää suhdetta, jossa erimielisyydet päättyivät heti, ”kun lopettaa olemasta eri mieltä Tellervon kanssa.”

– On suurmiehiä ja on suurnaisia. Yhdessä uskomattoman suuria. Ei heitä mikään erota.

Siunaustilaisuuden jälkeen surusaatto lähtee liikkeelle kohti Hietaniemen hautausmaata, jonne presidentti Koivisto haudataan.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and