Ratkaisu Syyriaan yhteistyössä Venäjän kanssa? Vahva Macron vastaanotti maltillisen Putinin

Symbolinen tapaamispaikka ja kaksi vahvaa presidenttiä.

Versailles'n palatsissa Pariisin lähistöllä tapasivat tänään ensi kertaa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja tämän vieraakseen kutsuma Venäjän kollega Vladimir Putin. Viivästyneen tiedotustilaisuuden aluksi tuore presidentti Macron kiitti Putinia kutsuun vastaamisesta ja saapumisesta symboliselle tapaamispaikalle.

Virallisesti vierailun merkitys olikin siinä.

– Tämä Eurooppaa kohti avautuva Venäjä, tämä ranskalais-venäläinen ystävyyssuhde, se oli tämän päiväisen keskustelumme pohja, Macron julisti.

Suosittu turistikohde Versailles'n palatsi on presidenttitapaamisen lisäksi näyttämönä pian avautuvalle Pietari Suuren muistonäyttelylle. Maiden yhteiseen historiaan vetosi myös Versailles'n upeutta ihastellut Putin.

Kutsun lisäksi Putin kiitteli sitä, että Macronin lähipiirissä on Venäjää ymmärtäviä ihmisiä. Tämän Venäjän presidentti katsoi hyödyttävän molempia maita.

– Puhuimme Venäjän ja EU:n suhteesta, yritämme löytää ratkaisun.

Vahvan asemansa jo lukuisia kertoja tiettäväksi tehnyt Putin esiintyi maltillisena voimiensa tuntoa puhkuvan tuoreen presidentti Macronin rinnalla.

Venäjän presidentti totesi tyynesti, että suorat investoinnit Ranskasta Venäjälle ovat viime vuonna kasvaneet ja pakotteista huolimatta ranskalaisyritykset toimivat yhä Venäjällä.

Ranskan Macron korosti presidenttien puhuneen myös Ukrainan tilanteesta ja Minskin sopimuksesta. Presidentin mukaan toiveissa on, että konfliktin uusi kärjistyminen voidaan välttää.

Tähtäin Syyriassa ja taistelussa terrorismia vastaan

Macronille selvästi tärkein vierailusta ulospäin kerrottava viesti oli se, että Ranska käy taistelua terrorismia vastaan. Syyrian tilanne tulee ratkaista eikä Ranska Macronin mukaan hyväksy kemiallisten aseiden käyttöä ilman seuraamuksia.

– Haluan vahvistaa kumppanuuttamme Venäjän kanssa, vahvistaa vakautta sekä demokratiaa toteamalla, että raja jota kenenkään ei tule ylittää on kemiallisten aseiden käyttö.

Macron korosti yhteistyön vahvistamisen tärkeyttä ja sitä, kuinka tilanteen ratkaiseminen vaatii poliittista tahtoa. Macron totesi myös, etteivät siviilit saa vaikeasta tilanteesta huolimatta joutua uhriksi.

Putin puolestaan huomautti, että tärkeintä on sota terrorismia vastaan.

– Sota terrorismia vastaan yhdistää meitä. Ranskan presidentti ehdotti sellaisen työryhmän perustamista, joka voisi kokoontua niin Moskovassa kuin Pariisissa.

Putin ja Macron katsovat taakseen.
Vladimir Putin (vas.) ja Emmanuel Macron (oik.)Alexander Zemlianichenko / EPA

Ei puhetta presidentinvaaleista

Molemmat presidentit hymyilivät vielä siinä vaiheessa, kun tiedotustilaisuudessa siirryttiin kysymyksiin. Macronin hymy kuitenkin hyytyi, kun häneltä kysyttiin puhuivatko presidentit Ranskan vaaleista.

– Emme puhuneet vaaleista eikä aiheessa ole uskoakseni ongelmaa. Vaaleista puhuimme silloin, kun presidentti Putin soitti onnitellakseen minua. Olen käytönnönläheinen: kun olen sanonut asiat kertaalleen, ei minulla ole tapana palata niihin.

Putin kuittasi kysymyksen toteamalla sen olevan täynnä epäilyksiä.

Macron korosti omassa vastauksessaan sitä, kuinka politiikassa ja diplomatiassa on kyse oikeista ongelmista ja niiden ratkomisesta. Ranskan presidentin mukaan miesten ensimmäinen tapaaminen oli erittäin suora.

Macronin linja oli tiukka myös tämän vastatessa kysymykseen suhteestaan ulkomaisiin toimittajiin. Macronin mielestä se on hyvä.

Koska Venäjän valtiollisten tiedotusvälineiden Russia Todayn ja Sputkin toimittajat kertoivat vaalikampanjan aikana "totuudenvastaisia uutisia", ei heille Macronin mukaan ollut tilaa tiedotustilaisuuksissa.

– Säännöt ovat kaikille toimittajille samat, propagandaa ei sallita.

Madame Le Pen ja visiitti Moskovaan

Persidentinvaalien kilpakumppanin, Kansallisen rintaman ehdokkaan Marine Le Penin vierailua Moskovaan Macron ei kommentoinut. Sen Macron kuitenkin lisäsi, ettei hän aio toistaa kaikkea mitä presidentit keskenään puhuivat.

– Ensitapaamisemme oli erittäin suora, Macron korosti.

Putin puolestaan kertoi Marine Le Penin itse toivoneen vierailua Venäjällä.

– Jos madame Le Pen toivoi visiittiä, niin miksi ei?

Putinin mukaan Le Penin vierailu Moskovaan ei tarkoita sitä, että Venäjä olisi yrittänyt vaikuttaa Ranskan presidentinvaalin tulokseen.

– Me emme ole lapsia, olemme vakavasti otettavia aikuisia.

Jämäkästi esiintynyt Macron myös selvästi halusi pitää tiedotustilaisuuden langat käsissään loppuun asti. "Vielä viimeisen" kysymyksen sallinut tuore presidentti näytti puhkuvan itsevarmuutta aina tiedotustilaisuuden päättäneeseen kättelyyn asti.

Très bien [oikein hyvä], Putinia kätellessään yleisölle katseensa kääntänyt Macron sanoi.

Lue myös: Nuori Macron tapaa ikinuoren Putinin – Neljä syytä, miksi tapaamisen pitäisi kiinnostaa

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and