Saksa on kieltänyt kolmesti – kotiosavaltiokin hylkäsi Schulzin

Kolmet osavaltiovaalit ja kolme tappiota. Siinä on Saksan sosiaalidemokraattien johtajan Martin Schulzin kevään saldo. Schulz-ilmiöstä on lähtenyt ilmat pihalle.

Kaikki näytti hyvältä, kun Schulz talvella valittiin demarien johtoon. Kannatuskäppyrät sujahtivat kertaheitolla ylöspäin.

Kolmen osavaltion maapäivävaalit ovat olleet Schulzille raju testi. Noutaja tuli sunnuntaina Schulzin kotiosavaltiossa Nordrhein-Westfalenissa. Kannatuksesta lähti lähes kymmenen prosenttiyksikköä.

Schulzin demaripuolue on hallinnut Saksan runsasväkisintä osavaltiota vuosikymmenet. Siksi teollisuudestaan tunnetun Nordrhein-Westfalenin siirtyminen kristillisdemokraattien hallintaan on demareille erityisen kova tappio.

Tappion raskautta lisää se, että Schulz itse on liittänyt menestyksen kotiosavaltiossaan syksyn parlamenttivaaleihin.

Hän on sanonut, että menestys kotikentällä takaa menestyksen myös syyskuun lopun parlamenttivaaleissa ja nostaa hänet liittokansleriksi kristillisdemokraattien Angela Merkelin paikalle.

Tästä lausunnosta luikerteleminen vaatii paljon poliittista kekseliäisyyttä.

Kristillisdemokraateilla on helpompaa. Merkelin puolue kasvatti Nordrhein-Westfalenissa kannatustaan noin kahdeksan prosenttiyksikköä. Siitä on hyvä lähteä rakentamaan menestystä myös valtakunnan vaaleihin.

Vaikuttaa siltä, että Saksassa tahdotaan jatkuvuutta.

Demarit aloittavat vaalien ankaran analyysin. Martin Schulzin on katsottava peiliin: mitä kampanjoisssa tehtiin väärin, kun alkuhurma haihtui näin tylysti?

Demareita painaa tietysti hallitusyhteistyö kristillisdemokraattien kanssa. Monet omista tavoitteista ovat jääneet puolitiehen, koska demarit ovat joutuneet taipumaan kompromisseihin.

Parlamenttivaaleihin on aikaa yli neljä kuukautta, ja niitä ennen voi tapahtua paljon.

Vain yksi asia on ennustettavissa: demareille syksyn vaalikampanja on irtiottojen aikaa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and