Saksan suurimmassa osavaltiossa tiukka vaalitaisto

Tänään sunnuntaina valitaan uusi osavaltioparlamentti Saksan suurimmassa osavaltiossa, Nordrhein-Westfalenissa. Osavaltiossa on 18 miljoonaa asukasta, joista neljä miljoonaa on ulkomaalaistaustaisia.

Nordrhein-Westfalen on vuosikausia ollut sosiaalidemokraattien hallinnossa. Edellisissä vaaleissa SPD-puolue sai osavaltiopääministerinsä Hannelore Kraftin johdolla äänistä peräti 39,1 prosenttia.

SPD pitää hallussaan osavaltiohallitusta yhdessä vihreiden kanssa. Vihreiden kannatus Nordrhein-Westfalenissa on kuitenkin puolittunut edellisvaalien jälkeen, joten saman koalition uusiminen on epätodennäköistä.

SPD:n kovana haastajana vaaleihin lähtee liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattinen CDU-puolue, joka sai viime vaaleissa 26 prosenttia äänistä. Kyselyjen mukaan SPD:n ja CDU:n kannatukset ovat hyvin lähellä toisiaan.

Jos CDU onnistuu voittamaan SPD:n, olisi se hyvin huono uutinen SPD:n tavoitteelle voittaa CDU syksyn liittopäivävaaleissa, samoin kuin SPD:n puheenjohtajalle Martin Schulzille, joka toivoo nousevansa Merkelin paikalle liittokansleriksi.

Saksan ulkomaalaisvastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) yrittää saada myös ensi kertaa edustajiaan Nordrhein-Westfalenin osavaltioparlamenttiin.

AfD:n kannatus on tosin hiipunut sen jälkeen, kun turvapaikan hakijoiden määrä Saksassa on laskenut ja puolue on itse sortunut sisäisiin riitoihin.

Tärkeimpiä vaaliteemoja ovat osavaltion talouskasvu, joka on jäänyt jälkeen Saksan keskiarvosta. CDU haluaa myös vähentää liikenneruuhkia ja rikollisuutta, ja kohentaa koulutusta.

Lähteet: AFP, AP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and