Saksassa vieraileva Niinistö Venäjä-suhteista: Liennytyksen ketju olisi hyvä saada liikkumaan

Suhteet Venäjään olivat esillä keskustelussa Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin kanssa, presidentti Sauli Niinistö kertoi Saksan-vierailunsa päätteeksi torstaina.

– Totesin, että olisi hyvä tietynlainen liennytyksen ketju saada liikkumaan ja vähän isompiakin asioita sinne, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa Berliinissä.

Hän sanoi toivovansa jatkumoa, jolla saataisiin enemmän sisältöä vielä vaatimattomaan, mutta kuitenkin käynnissä olevaan keskusteluun Naton ja Venäjän välillä.

Itämeren lentoturvallisuus esillä

Niinistön mukaan Steinmeierin kanssa löytyi yhteisymmärrys esimerkiksi Itämeren lentoturvallisuuskysymyksestä. Niinistö on esittänyt, että Itämerellä ei tulisi lentää "pimeänä" eli ilman transpondereita.

Hän otti asian esille keskustelussa Steinmeierin kanssa.

– Sehän on pieni asia sinänsä. Oikeastaan se oli minun johdatteluani aiheeseen. Olin lähinnä utelias kuulemaan, onko hän suurempien askelmien päällä edelleenkin.

– Steinmeierhan on ollut aseriisunnan kannalta aloitteellinen. Mutta tällä hetkellä saattaa tilanne olla se, että joudumme vähän odottelemaan ja katselemaan, miten Yhdysvaltain hallinto suhtautuu, mikä on heidän asemointinsa.

EU:n ja Venäjän suhteissa Niinistö ei kuitenkaan näe suuria muutoksia.

– Meillä on edelleen Minskin sopimus saavuttamatta, ja se on se tekijä, joka hyvin selvästi vaikuttaa.

EU:n kannalta ”pahin on vältetty”

Kaikissa päivän tapaamisissa yksi puheenaihe oli EU:n tilanne nyt, kun Emmanuel Macron päihitti Ranskan presidentinvaaleissa EU-eroa kannattavan Marine Le Penin.

– On ainakin selvää, että pahin on vältetty. Tai sanoisiko jopa, katastrofi Euroopan unionin kannalta, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa tilanne ei ole missään nimessä se, että polku EU:n myönteistä tulevaisuutta kohti olisi nyt selvä. Pohjavireen hän kuitenkin näkee sellaiseksi, että ”tästä mennään eteenpäin ja mennään parempaan”.

Niinistö kertoi keskustelleensa saksalaisten kanssa myös siitä, että brexit tulee viemään valtavasti niin virkamiesten, hallitusten kuin valtionpäämiestenkin resursseja.

– Se on jostain muualta pois. Valitettavasti se voi olla pois siitä työstä, jota pitäisi tehdä EU:n kehittämiseksi.

Keskusteluja vanhojen tuttujen kanssa

Steinmeierin lisäksi Niinistö tapasi auringonpaisteisessa Berliinissä Saksan entisen liittopresidentin Joachim Gauckin, jota hän luonnehti suorastaan hyväksi ystäväkseen, ja toisen vanhan tuttunsa, liittopäivien puhemiehen Norbert Lammertin. Liittokansleri Angela Merkeliä Niinistö ei tavannut.

– Moni isäntä on kiittänyt, että olen tuonut auringon mukanani Helsingistä. Valitettavasti olen joutunut toteamaan, että olkaa kiitollisia ennemminkin siitä, että en tuonut Helsingin keliä tänne, Niinistö vitsaili toimittajille.

Entinen ulkoministeri Steinmeier valittiin liittopresidentiksi helmikuussa, ja Niinistö tapasi hänet nyt ensimmäistä kertaa uudessa virassaan. Saksassa presidentin tehtävä on pääosin edustuksellinen.

Niinistön mukaan Steinmeierin äskettäinen Israelin-matka viittaa kuitenkin siihen, että hän aikoo jatkossakin olla aktiivinen suurissa kansainvälisissä kysymyksissä.

– Minä ainakin kannustinkin häntä siihen, Niinistö sanoi.

Tapaamisten lisäksi Niinistö tutustui päivän mittaisella vierailullaan luterilaisuuden historiaa esittelevään näyttelyyn, joka juhlistaa uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlaa.

Artikkelia on jatkettu ja tukevoitettu kauttaaltaan klo 19.21

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and