Sampo Terho raotti kotialbumiaan: Suomenmielinen mies petasi poliitikon uransa töissä ulkomailla

Sampo Terhon poliittinen ura on noussut raketin lailla. Toukokuun alussa hän singahti kertaheitolla maan poliittiseen tähdistöön.

Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja nousi kulttuuri- ja urheiluministeriksi, kun Sipilän hallitus muutti työnjakoaan ja lisäsi ministerien määrää kolmella.

Jari Leppä, Antti Häkkänen ja Sampo Terho
Uudet ministerit Jari Leppä (kesk.) , Antti Häkkänen (kok.) ja Sampo Terho (ps.) vannoivat juhlallisen valan 5. toukokuuta 2017.Jarno Kuusinen / AOP

Myös Terhon edellinen uraloikka oli poikkeuksellinen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä valitsi Sampo Terhon puheenjohtajakseen toukokuussa 2015 miehen oltua kansanedustajana vain kuukauden. Valinta oli yksimielinen. Vastaehdokkaita ei ollut.

Sampon Terhon tie politiikan huipputehtäviin on ollut täynnä nopeita käänteitä.

Ruotsin kieli oli Terholle pakkopullaa jo koulussa

Sampo Terho
Sampo Terho otti tänä keväänä vappua vastaan 21 vuotta vanha ylioppilaslakki päässään.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sampo Terho valmistui ylioppilaaksi Porkkalan lukiosta vuonna 1996.

Hänen ikäluokkansa oli ensimmäinen, jonka ylioppilastutkinto arvosteltiin nykyisellä asteikolla, jossa laudaturia (erinomainen) edeltää arvosana eximia cum laude appropbatur (kiitettävä).

Terho kirjoitti kolme eximiaa. Hänen vahvin aineensa oli reaali ja heikoin ”pakkoruotsi”, josta Terho kirjoitti lubenterin (b).

Poliitikkona ja Suomalaisuuden liiton puheenjohtajana Terho on tehnyt töitä sen eteen, että kielivalinnat vapautettaisiin Suomen kouluissa.

Keväällä hallitus päätti kehysriihessään, että vapaasta kielivalinnasta järjestetään kokeilu ensi vuonna. Terho tuuletteli päätöstä perussuomalaisten voittona.

Tampereen yliopistossa Terhon pääaine oli Suomen historia. Hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 2003.

Pro gradu -tutkielma käsitteli sitä, kuinka Suomen suurimmat puolueet suhtautuivat Suomen ja Neuvostoliiton väliseen YYA-sopimukseen sen syntyvaiheissa.

kitaristi, rumpali ja basisti
Sampo Terho on innokas rock-diggari. Hänen lempibändejään ovat mm. Led Zeppelin, Deep Purple ja Rush. Oman bändin Terho pisti kavereidensa kanssa pystyyn vasta aikuisiällä, opintojen päätyttyä. Terho soitti yhtyeessä rumpuja.Sampo Terhon kotialbumi

Puolen vuoden komennus rauhanturvaoperaatiossa

Sampo Terho rauhanturvajana.
Terho sai ensikokemuksensa monikansallisesta työyhteisöstä ollessaan puoli vuotta rauhanturvaajana Bosnia-Herzegovinassa.  Camp Eagle –tukikohdassa samaan operaatioon osallistuvat sotilaat edustivat 14:ä eri kansallisuutta.Sampo Terhon kotialbumi

Kun Terho oli saanut maisterin paperit, hän pääsi töihin puolustusministeriöön tietopalvelusihteeriksi. Puolentoista vuoden työrupeaman jälkeen, vuonna 2005, hän lähti rauhanturvaajaksi Bosniaan.

Alikersantti Terho palveli tiedusteluesikunnassa. Hän sanoo, että rauhanturvaajan pesti oli ”kerran elämässä” -projekti. Aiemmin sotilasurasta haaveillut mies päätti, ettei havittele mukaan useampiin rauhanturvaoperaatioihin.

Osasyynä päätökseen oli se, että Terho kihlautui Bosnian retkensä aikana nykyisen vaimonsa kanssa. Palattuaan Suomeen Terho pestautui Maanpuolustuskorkeakouluun tutkijaksi.

Vuonna 2007 Terho julkaisi tietokirjan “Silmästä silmään”. Kirja käsittelee kuolemanrangaistuksen historiaa. Terho sanoo tarttuneensa aiheeseen, koska siitä ei oltu aikaisemmin kirjoitettu Suomessa.

Nyt, 12 vuotta Bosnian pestinsä jälkeen, Sampo Terholla on ylikersantin arvo.

Europarlamentissa Terho kasvoi politiikan ammattilaiseksi

Mepin työpöytä.
Sampo Terho dokumentoi europarlamentin täysistunnossa ottamallaan  valokuvalla ”yhden rutiinikokouksen A4-saasteen määrän”.Sampo Terhon kotialbumi

Sampo Terho oli ehdolla vuoden 2009 eurovaaleissa, mutta hän ei mennyt läpi.

Kaksi vuotta myöhemmin hän nousi varasijalta Euroopan parlamenttiin. Onnenpotku johtui siitä, että Timo Soini palasi Suomeen, kun hän tuli valituksi eduskuntaan maan suurimmalla äänimäärällä.

Harppaus europarlamentaarikoksi varmisti sen, että Terho jäi poliittiselle uralle.

Ennen Brysseliin siirtymistään hän oli ehtinyt olla kerran eduskuntavaaliehdokkaana. Hän oli toiminut myös perussuomalaisten helsinkiläisen kaupunginosayhdistyksen puheenjohtajana ja puolueen piirihallituksen toisena varapuheenjohtajana.

EU-kriittinen Terho on kirjoittanut teoksen Kohti parempaa Eurooppaa. Omilla kotisivuillaan hän on julkaissut kansantajuisia selontekoja EU:n perussopimuksista ja toimintamekanismeista.

Sampo Terhon mielestä perussuomalaisten täytyy harkita, pitäisikö puolueen asettaa tavoitteekseen kansanäänestys Suomen EU-jäsenyydestä. Hän uskoo, että ajan myötä Suomi päätyy eroamaan eurosta ja ottamaan oman valuutan uudelleen käyttöön.

Nuori Terho harkitsi kirjailijaksi ryhtymistä

Sampo Terho Uudessa-Seelannissa.
Fantasiakirjallisuuden ystävä ”Tuomiovuorella”. Vuoren oikea nimi on Mount Ngauruhoe.Sampo Terhon kotialbumi

Europarlamentaarikon työssä Terho sai tilaisuuden matkustaa Uuteen-Seelantiin.

Terho sanoo, että tuo reissu on ollut hänen jännittävin ulkomaanmatkansa. Osasyy siihen on se, että hänelle tarjoutui mahdollisuus käydä katsomassa ”Tuomiovuorta”.

Terho on ollut lapsesta saakka intohimoinen fantasiakirjallisuuden ystävä.

Hän on fanittanut J.R.R.Tolkienin Taru sormusten herrasta -saagaa pienen ikänsä. Uudessa-Seelannissa Terho hankkiutui romaanitrilogiasta tehdyn elokuvan kuvauspaikoille.

Tolkienin innoittamana Terho harkitsi nuoruudessaan myös kirjailijan uraa. Hänen pöytälaatikossaan on yhä 16-vuotiaana kirjoitettu fantasiaromaani.

Lapsen syntymä toteutti pitkäaikaisen haaveen

Sampo Terho ja lapsi.
Sampo Terhon tytär sai kasteessa nimen Lea. Kuvassa Lea on muutaman kuukauden ikäinen.Sampo Terhon kotialbumi

Vuoden 2014 vaaleissa Terho valittiin uudelleen Euroopan parlamenttiin. Hän luopui kuitenkin paikastaan seuraavana vuonna tultuaan valituksi eduskuntaan.

Hän sai nopeasti vankan aseman kotimaan politiikassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän vetäjänä. Eduskunnan istunnoissa hän osoittautui napakaksi ja sanavalmiiksi puhujaksi.

Tyttären syntymä katkaisi Sampo Terhon työkiireet vuoden 2015 lopulla, juuri ennen kuin eduskunnan syysistuntokausi päättyi ja kansanedustajat lähtivät istuntotauolleen. Perhetapahtuma oli Terhon pitkäaikaisen toiveen täyttymys.

Ajanvietto lapsen kanssa on hänen mielestään palkitsevaa. Terho sanoo tyttären syntymän muuttaneen sekä hänen arkirutiinininsa että elämäntapansa.

Tähtäimessä harppaus puoluejohtajaksi

Sampo Terho
Sampo Terho ilmoittautui 6. maaliskuuta perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaaksi.Jarno Kuusinen / AOP

Sampo Terho kävi ehdolle puolueensa puheenjohtajaksi pian sen jälkeen, kun Timo Soini oli ilmoittanut, ettei hän enää tavoittele jatkoa tehtävässä. Muutama merkittävä vaikuttaja perussuomalaisista ilmoittautui nopeasti Terhon kannattajaksi.

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja eduskunnan puhemies Maria Lohela ilmaisivat tukensa Terholle samanaikaisesti, kun hän itse piti tiedotustilaisuutta omasta päätöksestään.

Tapahtumasarja synnytti vaikutelman siitä, että Terho on puolue-eliitin ja myös väistyvän puheenjohtajan, Timo Soinin ehdokas.

Jussi Halla-aho ilmoitti ehdokkuudestaan myöhemmin.

Perussuomalaisten aktiivit arvioivat, että Halla-aho ja Terho kamppailevat puheenjohtajuudesta tasaväkisesti. Kilvassa on myös neljä muuta ehdokasta, mutta puolueessa ei uskota, että kenelläkään heistä olisi edellytyksiä kisan voittamiseen.

Aateveli kamppailee aateveljeä vastaan

Jussi Halla-aho ja Sampo Terho
Sampo Terho ja Jussi Halla-aho ovat hyviä ystäviä. Heitä yhdistää tiukka maahanmuuttokriittisyys, vahva kansallismielisyys ja skeptinen suhtautuminen EU:n tulevaisuuteen.Jarno Kuusinen / AOP

Kun Sampo Terho pyrki ensimmäistä kertaa europarlamenttiin, Jussi Halla-aho ei ollut itse ehdolla.

Halla-aho suositteli kannattajilleen Terhon äänestämistä. Se ja maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvien hommaforumilaisten tuki vaikutti oleellisesti Terhon äänisaaliseen.

Terhon kansallismielisyys ja perinteisten arvojen kunnioitus on perua hänen isoisältään, Olavi Terholta, joka oli sotaveteraani ja entinen suojeluskuntalainen.

Hän oli pojanpoikansa mukaan ”klassisen snellmanilaisen isänmaallisuuden perikuva”. Sampo Terho kertoo oppineensa perusarvonsa – koti, uskonto, isänmaa – isoisän esimerkin kautta.

Viime vuosikymmenellä Sampo Terho liittyi Suomalaisuuden liittoon. Vuonna 2009 hänet valittiin liiton puheenjohtajaksi edeltäjänsä, Heikki Talan esityksestä. Terho toimii yhä järjestön puheenjohtajana.

Sampo Terho ja Jussi Halla-aho A-studion vieraina keskiviikkona 24.5. klo 21 TV1:ssä.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and