Sipilä: Maailma on muuttunut nopeasti ja peruuttamattomasti

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat jättäneet runsaasti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan vaikuttavia, avoimia kysymyksiä.

Sipilä kiinnitti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä EU-toimintaympäristön muutoksista eduskunnalle antamassaan ilmoituksessa huomiota muun muassa siihen, että presidentti Donald Trump ei viime viikon Nato-kokouksessa vahvistanut Yhdysvaltain sitoutumista Euroopan turvallisuuteen, vaikka Trumpin hallinto on aikaisemmin ollut sen kannalla.

Sipilä ei kuitenkaan näe Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikan isossa kuvassa suurta muutosta.

– Se, että eurooppalaisten Nato-maiden tulisi tehdä enemmän Euroopan turvallisuuden eteen, on ollut jo pidempään Yhdysvaltojen näkemys. Se on ollut myös järjestön oma tavoite, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan Euroopan on kyettävä tehokkaammin yhdessä hoitamaan turvallisuuttaan ja puolustustaan sekä osallistumaan lähialueidensa vakauttamiseen.

Yhdysvaltojen suhtautumista ilmastopolitiikkaan Sipilä piti huolestuttavana.

– Olisi Suomen, Euroopan ja koko maailman etu, että USA pysyisi sitoutuneena Pariisin ilmastosopimukseen. Tässä asiassa kehitystä ei pysty muuttamaan silmiä ummistamalla, Sipilä sanoi.

Euroopan turvallisuudessa ei muutosta parempaan

Sipilä totesi, että maailma on muuttunut nopeasti eikä muutosta parempaan ole tapahtunut. Hän viittasi Krimin ja Itä-Ukrainan jatkuvaan kriisiin, Turkin kehitykseen, Syyrian sotaan ja terroristijärjestö ISIS:in toimintaan.

Sipilä painotti EU-jäsenyyttä Suomelle keskeisenä turvallisuuspoliittisena ratkaisuna ja korosti EU:n ja Naton syvenevän yhteistyön merkitystä.

Britannian euroerosta riippumatta Sipilä näkee Britannian edelleen Suomelle tärkeänä kumppanina. Erosopimukseen valmistautumisessa Sipilä kiittelee jäljelle jäävien EU-maiden yhtenäisyyttä ja toteaa Suomen ajaneen linjaa, joka turvaa Suomen edut ja samalla suojelee unionia.

– Vasta myöhemmin nähdään, millaisia kielteisiä taloudellisia, poliittisia tai turvallisuusvaikutuksia Suomelle brexitistä koituu, sanoo Sipilä

Sipilän mukaan on tärkeää, että Britannian eroaminen EU:sta huomioidaan täysimääräisesti EU:n rahoituskehyksen kokonaistasossa.

EU:n tulevaisuustyössä keskitytään Sipilän mukaan nyt konkreettisiin kehityshankkeisiin, joiden keskiössä ovat keväällä annetun Rooman julistuksen linjaamat talouskasvu, sosiaaliset kysymykset, turvallisuus ja globaalit haasteet.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and