Suomalainen tutkijaupseeri: Nuoret ja lapset iskun kohteena valtavan poikkeuksellista

Manchesterissa poptähti Ariana Granden konserttiin tehdyn iskun on kerrottu vaatineen jo 19 henkeä. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan ja upseerin Antti Parosen mukaan isku on erittäin poikkeuksellinen, koska sen kohteena oli konsertti, jonka yleisössä oli paljon perheitä ja nuoria.

– Kyllä tämä myös terrorismin laajemmassa kaaressa valtavan poikkeuksellinen on. Britanniassa tehdyt terrori-iskut ovat historiallisesti tehty viranomaisia ja poliittisia päättäjiä vastaan.

Parosen mukaan on selvää, että suureen yleisötapahtumaan tehdyllä iskulla on tavoiteltu mahdollisimman suurta medianäkyvyyttä.

– Toisaalta tavoitteena on ollut myös surmata ja vahingoittaa mahdollisimman paljon ihmisiä. Siis tuottaa yksinkertaisesti mahdollisimman paljon vahinkoa paikalla olleille henkilöille.

Räjähdeaineet viittaavat laajempiin joukkoihin

Paronen korostaa, että paikallisen poliisin antamat tiedot tapahtuneesta ovat vielä hyvin vähäisiä. Pelkästään siitä, että iskussa käytettiin räjähdysainetta voi kuitenkin päätellä jotain.

– Olisin tällä hetkellä taipuvainen uskomaan hieman laajempaan taustajoukkoon johtuen juuri siitä, että isku tehtiin räjähdysaineella. Viimeaikaiset iskut Britanniassa ovat olleet tällaisia yksinkertaisempia autolla päälleajoja, veitsin ja ampuma-asein tehtäviä iskuja ja siten helpommin toteutettavia iskuja.

Esimerkiksi viime maaliskuussa Lontoossa tehdyssä iskussa tekijä käytti aseinaan autoa ja veistä.

Parosen mukaan räjähdysaineen käyttö iskussa vaatii jo jonkin verran osaamista. Kaikista eniten tekijöiltä vaatii kuitenkin itse räjähdysaineen hankinta. Valmiustasoa on nostettu Parosen mukaan koko Euroopassa eikä räjähdysaineen hankinta ole helppoa.

– Mikäli tässä ei ole kyse jostain räjähdystyömaalta varastetusta, itsevalmistetusta tai muuten rikollisin keinoin hankitusta aineesta, niin voisin kuvitella, että on äärimmäisen vaikeaa hankkia räjähdysainetta Britanniassa ilman erittäin pätevää syytä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and