Suomalaisasiantuntija: Afganistanissa siepataan useita länsimaalaisia joka vuosi

Suomalainen avustustyöntekijä on siepattu viikonloppuna Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Hänet siepattiin hyökkäyksessä avustusjärjestön majapaikkaan.

Afganistanissa vuosia asunut ulkoministeriön siviilikriisinhallinnan asiantuntija Pia Stjernvall sanoo Ylelle, että sieppaukset ovat maassa yleisiä.

Hänellä ei ole tietoa tämänkertaisesta tapauksesta ja puhuu asiasta yleisellä tasolla.

– Yleensä sieppauksia tehdään rahan takia. Jos suomalainen tai ulkomaalainen kidnapataan, halutaan joko paljon rahaa, tai sitten sillä on yhteys rikollisjärjestöön tai Taliban-liikkeeseen.

Sieppauksia tapahtuu Kabulissa viikoittain. Länsimaalaisia siepataan harvemmin, noin neljästä kymmeneen vuosittain. Stjernvallin mukaan tilanne Afganistanissa on hankala, mutta ei mahdoton.

Taliban-verkosto vahvistunut

Stjernvall johti Afganistanissa Europolin poliisioperaatiota vuosina 2015–2016. Hänen mukaansa Afganistanin turvallisuustilanne on selkeästi huonontunut viime vuosina. Ääri-islamilainen Taliban-verkosto on voimistanut asemiaan.

– Taliban aloittaa keväällä taistelukauden, jolloin turvallisuustilanne huononee. Alle 60 prosenttia maasta on hallinnon vallassa.

Stjernvallin mukaan Kabul on kuitenkin maaseutua turvallisempi ulkomaalaiselle.

– Pääkaupungissa valtiokoneisto on olemassa. Maaseudulla turvallisuus on paikallisten vallanpitäjien käsissä.

Mediahuomio vaikuttaa sieppaajiin

Vielä muutama vuosi sitten Kabulissa työskenteli parisataa suomalaista. Nyt heitä on ulkoministeriön tietojen mukaan noin 35. Ulkomaalaiset turvautuvat monenlaisiin turvatoimiin.

– En itse voisi kävellä sillä vapaasti kadulla.

Stjernvall haluaa muistuttaa median vastuusta sieppaustilanteissa.

– Tärkeintä on, että kaapattu pääsee takaisin kotiin. Median on otettava huomioon, miten asiasta kirjoittaminen vaikuttaa sieppaajiin.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and