Suurlähetystö tavoittanut lähes kaikki Afganistanin suomalaiset – toistaiseksi ei tiedossa suomalaisuhreja

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa keskiviikkoaamuna tapahtuneessa tuhoisassa iskussa ei ainakaan toistaiseksi tiedetä loukkaantuneen suomalaisia. Suomen Kabulin-suurlähetystöstä kerrotaan, että suurin osa Afganistanissa olevista suomalaisista on tavoitettu iskun jälkeen.

Lähetystön mukaan Afganistanissa on 70–80 suomalaista. Heidän joukossaan on muun muassa lähetystön työntekijöitä, sotilata ja eri järjestöjen työntekijöitä.

– Lähetystön väki on kunnossa. Ja tietenkin olemme olleet yhteydessä sotilaisiin, jotka ovat täällä. Heidän pitäisi olla kunnossa, lähes kaikki on tavoitettu. Muihin suomalaisiin, jotka työskentelevät täällä järjestöissä, yritämme olla yhteydessä, Suomen Kabulin-suurlähettiläs Anne Meskanen sanoo puhelimitse Kabulista.

Poikkeuksellisen voimakas ja tuhoisa isku tapahtui vajaan kilometrin päässä Suomen suurlähetystöstä. Räjähdys tuntui myös lähetystössä. Iskussa kuoli kymmeniä ihmisiä ja loukkaantunut satoja.

– Tämä on hyvin suuri isku jopa Kabulin mittakaavassa. Se kertoo äärimmäisen heikosta turvallisuustilanteesta, Meskanen sanoo.

Afganistanin turvallisuustilanne heikentynyt viime vuosina

Iskun tekijää ei vielä tiedetä. Afganistanissa iskuja tekevät ainakin Taleban-kapinalliset sekä äärijärjestö Isis. Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun Naton johtama kansainvälinen operaatio päättyi Afganistanissa vuonna 2015.

Maassa on yhä kansainvälisiä joukkoja, mutta vastuu turvallisuudesta on nykyään Afganistanin omille turvallisuusjoukoilla.

– 2015 oli vaikea vuosi, siitä seuraava vuosi oli vaikeampi ja on olemassa ilmassa selkeitä merkkejä, että olisiko tämä vuosi vielä vaikeampi, Meskanen sanoo.

Lue lisää Kabulin tuhoisasta iskusta: Kabulissa voimakas autopommi Saksan lähetystön lähellä – Ainakin 80 kuollut ja yli 350 loukkaantunut

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and