Trumpin tiedusteluvuotoskandaali velloo – presidentille tukea edustajainhuoneen puhemieheltä

Tämän viikon presidentin toimintaan liittyvät kohut eivät osoita laantumisen merkkejä. Presidentti sai keskiviikkona tarvitsemaansa tukea edustajainhuoneen puhemieheltä Paul Ryanilta. Ryan ounasteli, että Venäjä-yhteyksiin liittyvään skandaaliin saattaa liittää poliittisia syitä, joilla halutaan vahingoittaa presidenttiä.

Kohu sai alkunsa, kun New York Times-lehti kertoi, että Trump olisi ohjastanut erottamaansa FBI:n johtajaa James Comeya jättämään Trumpin silloisen turvallisuuspoliittisen Michael Flynnin väitetyt Venäjä-yhteydet tutkimatta.

Myös republikaanit haluavat lisätutkimuksia  

Useat republikaanit ovat vaatineet FBI-johtajaa julkistamaan itse Trumpin kanssa käymänsä keskustelut. Myös republikaanien tuki Trumpille näyttää rakoilevan. Trumpin puoluetoveri, senaattori John McCain vertasi kohun laajuutta Watergate-skandaaliin, joka lopulta kaatoi presidentti Richard Nixonin.

Senaatin tiedustelukomitea vaati keskiviikkona Comeya sekä suljettuun että julkiseen kuulemiseen. Komitea pyysi myös nykyistä virkaatekevää FBI:n johtajaa Andrew McCabea lähettämään komitealle ne muistiot, jotka koskevat Venäjän väitettyä sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Demokraatit ovat vaatineet oikeusministeriötä erityissyyttäjän nimittämistä tutkimaan Venäjä-kytkentöjä.

Venäjä valmis luovuttamaan Trumpin ja Lavrovin keskustelun

Viikon skandaalipoluista myös toinen liittyy Venäjään. Presidentti Trumpin kerrotaan paljastaneen ulkoministeri Sergei Lavroville tiedustelutietoa ilman tiedon lähteenä olleen tahon lupaa. Tiedot koskivat ilmeisesti Isis-verkostoa ja terroristien suunnitelmia tehdä iskuja lentokoneisiin toimitetuilla tietokoneilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vitsaili keskiviikkona, että Venäjä voi luovuttaa Trumpin ja Lavrovin keskusteluista.

Trump syyttää arvostelijoita epäreiluudesta

Presidentti Trump itse on pysynyt tyylilleen uskollisena. Hän sanoi tiistaina, että hänellä oli täysi oikeus antaa terrorismia koskevia tietoja Venäjälle.

Presidentti esiintyi keskiviikkona julkisuudessa. Hän puhui rannikkovartioston akatemian valmistujaistilaisuudessa. Hän sanoi, että "ketään muuta poliitiikkoa historiassa ole kohdeltu mediassa yhtä huonosti ja epäreilusti kuin häntä".

– Sanon tämän varmana asiastani. Ei pidä lannistua. Ei pidä antaa arvostelijoiden ja marisijoiden sotkea unelmia. Luulen, että siksi me voitimme, presidentti opasti valmistuvia opiskeilijoita.

Trump sanoi haastavansa muslimimaat taisteluun vihaa ja ääri-ilmiöitä vastaan. Presidentti suuntaa ensimmäiselle laajalle kiertomatkalle viikonvaihteessa. Matkan ensimmäinen etappi on Saudi-Arabia. Muita vierailukohteita ovat Israel ja Italia.

Lähteet: Reuters, Afp

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and