Valtiolliset hautajaiset harvinaisia – järjestettiin viimeksi Holkerille kuusi vuotta sitten

Perjantaina menehtyneelle presidentti Mauno Koivistolle järjestetään valtiolliset hautajaiset, mutta ajankohdasta ja järjestelyistä ei ole vielä kerrottu lisätietoja.

Valtiolliset hautajaiset ovat suhteellisen harvinaisia. Valtioneuvoston kanslian mukaan valtiolliset hautajaiset järjestetään nykyään ainoastaan presidenteille, mutta poikkeustapauksessa ne voidaan myöntää myös hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille.

Nykykäytäntö on ollut voimassa vuoden 1989 lopusta lähtien. Vuodesta 1990 alkaen valtiolliset hautajaiset on myönnetty kaikkiaan seitsemälle henkilölle:

* 1990 entinen pääministeri, valtiotieteen tohtori Ahti Karjalainen

* 1992 kirjailija, akateemikko Väinö Linna

* 1995 jääkärikenraali Väinö Valve

* 2000 entinen pääministeri ja ministeri, entinen eduskunnan puhemies Johannes Virolainen

* 2004 entinen pääministeri, entinen eduskunnan puhemies Kalevi Sorsa

* 2004 jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth

* 2011 valtioneuvos, entinen pääministeri Harri Holkeri

Holkerin hautajaisissa kolme presidenttiä

Viimeksi valtiolliset hautajaiset on järjestetty siis valtioneuvos Harri Holkerille, joka kuoli 7. elokuuta vuonna 2011. Hautajaiset pidettiin 27. elokuuta Helsingin Tuomiokirkossa.

Ylen Elävä arkisto kertoo, että paikalla olivat muun muassa presidentit Tarja Halonen, Martti Ahtisaari ja Mauno Koivisto sekä koko Suomen silloinen hallitus ja suuri osa Holkerin hallituksen ministereistä.

Myös Ruotsin valtiojohto laski seppeleen Holkerin arkulle.

Katso alta Elävän arkiston video Holkerin hautajaisista.

Kekkosen hautajaisissa mittava kunniakuja

Presidenteistä valtiolliset hautajaiset on järjestetty edellisen kerran Urho Kekkoselle, joka kuoli vuonna 1986 kotonaan Tamminiemessä Helsingissä. Hautajaiset olivat viikkoa myöhemmin Helsingin Tuomiokirkossa.

Presidentti Mauno Koivisto piti hautajaisjumalanpalveluksessa muistopuheen.

– Hiljentyessämme Urho Kekkosen arkun ääreen ilmaisemme kunnioituksemme ja kiitollisuutemme siitä pitkästä päivätyöstä, jonka hän teki isänmaan hyväksi, hän totesi puheensa alussa.

Elävän arkiston videolta näkyy, kuinka presidentti Kekkosen ruumissaatto lähti siunaustilaisuuden jälkeen Tuomiokirkosta kohti Hietaniemen hautausmaata, minne hänet haudattiin.

Kunniakujassa mukana oli noin 2 500 henkilöä, jotka edustivat noin 150 järjestöä. Tuhansia lippuja oli puolitangossa Helsingissä hautajaispäivänä.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and