WHO vaatii tupakkateollisuutta korvaamaan aiheuttamansa valtavat luontotuhot

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut ensimmäisen maailmanlaajuisen raporttinsa tupakan aiheuttamista ympäristöongelmista.

YK-järjestön mukaan tupakanviljely, samoin kuin tupakkatuotteiden valmistus ja kuljetus aiheuttavat massiivisia ympäristötuhoja.

WHO ei tee laskelmaa tuhojen rahallisesta arvosta, mutta vaatii yhtiöitä huomioimaan aiheuttamansa tuhot omassa taloudenpidossaan ja korvaamaan vahingot. Tupakkateollisuuden olisi myös korvattava aiheuttamansa kasvihuonekaasupäästöt, WHO vaatii.

Metsätuhoja ja jätteitä

Tupakkateollisuuden ekologinen jalanjälki ulottuu paljon kauemmas kuin tupakansavun aiheuttamiin terveysongelmiin, WHO toteaa.

– Tupakan elinkaari on äärimmäisen saastuttava ja haitallinen prosessi, järjestö sanoo raportissaan.

Tupakkakasvien kasvatus edellyttää suurta määrää hyönteis-, kasvi- ja sienimyrkkyjä sekä desinfiointiaineita.

– Monet näistä aineista ovat niin haitallisia sekä viljelijöille että ympäristölle, että ne on monessa maassa kielletty, raportti kertoo.

Tupakkatuotteiden tuotannon yhteydessä ympäristöön päätyy joko tietoisesti tai yhtiöiden tietämättä suuria määriä haitallisia jätteitä.

Tupakanlehtien kuivattamiseen tarvitaan polttopuuta, mikä troppisissa maissa pahentaa metsäkatoa. Kiinassa ja Zimbabwessa tupakanlehtien kuivaamiseen käytetään myös kivihiiltä.

WHO huomauttaa myös maailman yleisimmiksi roskiksi mainituista tupakantumpeista, joita päätyy luontoo vuosittain miljoonia kiloja. Tumpit maatuvat huonosti ja sisältävät suuren määrän myrkyllisiä kemikaaleja.

WHO huomauttaa erityisesti Kiinan kansallista tupakkayhtiötä, joka tuottaa 44 prosenttia maailman savukkeista. Yhtiön pitää WHO:n mielestä julkaista ympäristötiedot toiminnastaan.

Tupakanpolttoon kuolee vuosittain arvioiden mukaan seitsemän miljoonaa ihmistä vuodessa. Huomenna 31.5. vietetään WHO:n julistamaa Tupakatonta päivää.

Lähde: Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and