WP: Trump pyysi tiedustelujohtajia kiistämään todisteet Venäjä-yhteyksistä – CIA: Venäjän toiminta törkeää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yritti maaliskuussa saada maansa korkeimmat tiedustelujohtajat kiistämään lehtitiedot, joiden mukaan hänen vaalikampanjallaan olisi ollut yhteistyötä Venäjän kanssa.

Asiasta kertoo sanomalehti The Washington Post useisiin, mutta nimettöminä pysyviin lähteisiin viitaten.

Trump esitti pyyntönsä kansalliselle tiedustelujohtajalle Dan Coatsille ja Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n johtajalle Michael Rodgersille. Keskustelut käytiin sen jälkeen, kun Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey oli ilmoittanut, että Trumpin kampanjan ja Venäjän välisistä yhteyksistä on käynnissä tutkimus.

Coats ja Rodgers pitivät Trumpin pyyntöä hämmentävänä, eivätkä suostuneet siihen, kertoo uutiskanava CNN.

Valkoinen talo ei kiistä eikä vahvista väitteitä.

CIA-johtajan kuulemisesta vahvistusta

Yhdysvaltain keskustelutiedustelupalvelu CIA:n johtaja John Brennan on ollut tiistaina edustajainhuoneen tiedustelukomitean kuultavana.

Brennan vahvisti julkisuudessa olleet väitteet, että CIA:n tietojen mukaan Venäjä pyrki voimakkaasti vaikuttamaan Yhdysvaltain vaaleihin.

Brennan kertoi varoittaneensa vakavasti Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtajaa Aleksander Bortnikovia. Tämä oli kiistänyt Venäjän mukanaolon, mutta luvannut välittää viestin Kremliin.

– Kaikille pitäisi olla selvää, että Venäjä puuttui törkeästi vuoden 2016 presidentinvaaleihimme ja he jatkoivat näitä toimia huolimatta voimakkaista protesteistamme ja selväsanaisista varoituksista, ettei heidän tulisi tehdä niin, Brennan todisti.

Brennan ei halunnut vetää johtopäätöksiä, oliko Trumpin kampanja yhteistyössä Kremlin kanssa. Hänen mukaansa oli kuitenkin olemassa selvät perusteet aloittaa tutkimus, toimivatko jotkut yhdysvaltalaiset Venäjän hyväksi.

Coats: Ei dokumentteja

Tiedustelujohtaja Dan Coats on ollut tänään senaatin sotilasasiain komitean kuultavana.

Hän ei halunnut kommentoida The Washington Postin ja CNN:n tietoja. Coatsin mukaan kyse oli yksityisistä keskusteluista.

Komitean jäsenet vaativat Coatsia luovuttamaan muistionsa Trumpin kanssa käymistään keskusteluista. Coats vastasi, ettei hänellä ollut mitään varteenotettavia asiakirjoja, joita luovuttaa.

Lähteet: AP, Reuters

23.5. klo 19.16 Uutista korjattu Dan Coatsin tittelin osalta

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and